Održan protest zbog skoro potpune zabrane abortusa

SRNA
Održan protest zbog skoro potpune zabrane abortusa

VARŠAVA, - Nekoliko hiljada ljudi izašlo je danas na ulice gradova u Poljskoj kao znak protesta zbog skoro potpune zabrane abortusa čija je posljedica, kako oni smatraju, smrt jedne trudnice.

Grupe za prava žena organizovale su skupove u više od 50 poljskih gradova i naselja, a demonstranti su uzvikivali "sramota" i nosili slike žrtve, Dorote Lalik /33/.

Lalikova je umrla u bolnici u Novom Targu, na jugu Poljske, 24. maja, tri dana nakon što je tamo primljena jer joj je pukao vodenjak. Umrla je od sepse nakon što je njen fetus od 20 sedmica umro u materici, saopštila je njena porodica.

Postojeći zakon i dalje dozvoljava prekid trudnoće ako je život žene ugrožen.

Međutim, porodica preminule žene je saopštila da bolnica nije na vrijeme obavila neophodni pregled, niti ih je obavijestila da je njen život u opasnosti.

Tužioci su otvorili istragu o smrti Lalikove i već razmatraju dva slična slučaja u kojima su trudnice umrle u bolnici nakon smrti fetusa koje su nosile.

Upitan o efektima restriktivne zabrane abortusa, poljski premijer Mateuš Moravjecki upozorio je da ne treba "politizovati" slučaj Dorote Lalik. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana