„Odobrili smo ofanzivne i defanzivne akcije“: Završen sastanak izraelskog ratnog kabineta

GS
„Odobrili smo ofanzivne i defanzivne akcije“: Završen sastanak izraelskog ratnog kabineta

TEL AVIV - Izrael će odgovoriti na iranski napad, ali još nisu donesene konačne odluke o veličini ili vremenu kada će doći odgovora, rekao je izraelski zvaničnik za NBC njuz.

Zvaničnik je to rekao nakon što je izraelski ratni kabinet zaključio sastanak koji je trajao nekoliko sati.

"Jasno je da će Izrael odgovoriti, pitanje je kada i u kom obimu", rekao je on.

Od IDF-a je zatraženo da donosiocima odluka predstavi dodatne opcije. Među razmatranjima bilo je i to da li Izrael treba odmah da uzvrati ili može priuštiti čekanje, te kakav bi uticaj bilo kakva eskalacija protiv Irana imala na izraelske operacije u Gazi.

Medijima se na pres konferenciji nakon sastanka obratio portparol IDF-a Daniel Hagari koji je pohvalio odgovor "regionalnog saveza" koji je pomogao da se sruši 99 posto municije koju je Iran ispalio na Izrael.

"Oko 350 projektila i dronova, teških oko 60 tona, ispaljeno je sinoć na Izrael", kaže on. Dodao je da je iranski plan "propao".

Dodaje da je samo nekoliko projektila uspjelo ući u izraelski zračni prostor i nanijelo "vrlo malu štetu infrastrukturi ove baze ratnog zrakoplovstva."

Otkrio je i to da su planovi za ofanzivnu i odbrambenu akciju odobreni nakon sinoćnjeg napada Irana. Dodao je da je IDF i dalje u stanju pripravnosti i da "procjenjuje situaciju", prenosi Kliks.

"Nastavićemo da štitimo državu Izrael i zajedno sa našim partnerima nastavit ćemo da gradimo sigurniju i stabilniju budućnost za čitav Bliski istok. Portparol IDF-a nije dao više detalja o tome koji su planovi odobreni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana