Italija odobrila dekret za sprovođenje plana za oporavak

SRNA
Italija odobrila dekret za sprovođenje plana za oporavak

RIM - Italijanska Vlada odobrila je dekret kako bi osigurala blagovremeno sprovođenje plana o oporavku, koji finansira EU i obuhvata 6,3 milijardi evra poreskih olakšica za kompanije posvećene uštedi energije.

Plan je proistekao iz dogovora koji je Rim postigao sa EU da se obnovi i poboljša investicioni program vrijedan 194,4 milijardi evra do 2026. godine. Cilj Italije je takođe da riješi pitanja koja su dovela do toga da kasni sa potrošnjom već dobijenog novca.

Rim je potrošio 45,65 milijardi dolara između 2021. i 2023. godine iz fondova EU poslatih radi privrednog oporavka od pandemije kovid 19, što je mnogo manje od ciljanih 86 milijardi evra u istom periodu, koji je već umanjivan nekoliko puta i potom je krajem 2022. godine određen iznos od 61,4 milijardi evra.

Među nizom mjera, dekret proširuje ovlaštenja kancelarije premijera Đorđe Meloni da imenuje specijalne komesare kada je ugrožen više ili jedan ciljeva.

Italijanski ministar za evropska pitanja Rafaele Fito istakao je da će promjene povećati "sveukupnu odgovornost" onih koji treba da troše sredstva EU.

U dokumentu u koji je uvid imala agencija Rojters navodi se da će oko 3,15 milijardi evra ove i naredne godine otići u pomoć kompanijama koje investiraju u "inovacione projekte" za smanjenje svojih energetskih troškova za najmanje tri odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana