Odlazeća finska premijerka se razvodi

Tanjug
Odlazeća finska premijerka se razvodi

HELSINKI - Odlazeća premijerka Finske Sana Marin i njen suprug Markus Rajkonen podnijeli su zahtjev za razvod. "Zahvalni smo za 19 godina provedenih zajedno i našu voljenu ćerku", napisala je Marin na Instagramu u srijedu.

U svojoj objavi Marin je navela da je "još uvijek najbolja prijateljica sa Rajkonenom, koji je biznismen i bivši profesionalni fudbaler.

"Nastavićemo da provodimo vrijeme zajedno kao porodica i jedno sa drugim", dodala je ona.

Kako prenosi BBC, par se vjenčao 2020. godine i imaju petogodišnju ćerku. Sana Marin (37) postala je najmlađa premijerka na svijetu kada je preuzela dužnost 2019. Međutim, njena stranka levog centra izgubila je na opštim izborima u aprilu u teškoj trci od Nacionalne koalicione partije, koju predvodi Peteri Orpo i desničarske populističke Finske Partije, koju predvodi Rika Pura.

Njena vlada je formalno podnela ostavku, ali će nastaviti da radi na privremenoj osnovi do formiranja i imenovanja nove vlade.

Orpo je rekao da se nada okončanju pregovora do juna. Marin je uživala veliku podršku tokom svog mandata, a mnogi su je hvalili što je uvela Finsku u NATO i vodila zemlju kroz pandemiju Covid-19.

Ali takođe je često bila meta kritika zbog očigledne ljubavi prema žurkama, posebno kada se u avgustu 2022. godine na društvenim mrežama pojavio snimak na kome je pila, pevala i plesala na jednoj zabavi. Marin je rekla da je video snimljen u "privatnim prostorijama" i da je provela "jedno veče sa prijateljima".

Ipak, video je izazvao brojne kritike da je njeno ponašanje narušilo "ugled i bezbjednost Finske". Ona je uradila test na droge, koji se pokazao negativnim, kako bi ublažila zabrinutost zbog njenog ponašanja i nekoliko meseci kasnije ju je parlament oslobodio optužbi za nedolično ponašanje.

Incident je doveo do toga da su mnoge žene podržale premijerku, a na društvenim mrežama objavljivale su snimke na kojima plešu u znak solidarnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana