Od danas na snazi proširena ovlaštenja policije

Srna
Foto: ITVX

LONDON- Nova i proširena ovlaštenja britanske policije danas stupaju na snagu, uključujući mjere protiv aktivista koji budu ometali saobraćaj i građevinske radove u sklopu protesta.

Vlasti su u više navrata osuđivale proteste organizacija za zaštitu čovjelove okoline, uključujući "Zaustavite naftna istraživanja" i "Pobuna protiv istrebljenja" koji su pokušavajući da podignu svijest o hitnosti borbe protiv klimatskih promjena vršili proteste na najprometnijim saobraćajnicama.

Agencija AP navodi da će policija od danas imati ovlaštenja da uklanja demonstrante sa mjesta protesta. Kritičari smatraju da pooštrene regulative predstavljaju prijetnju po pravo na proteste, ali britanski zvaničnici ističu da su mjere preduzete kako bi se "spriječila ometanja sebične manjine".

"Javnosti je više dosta da im živote ometaju sebični demonstranti. Neredi koje smo vidjeli na ulicama predstavljaju skandal", naglasila je ministar unutrašnjih poslova Suela Brejverman.

U Britaniji je prošle godine uhapšeno više stotina aktivista protiv klimatskih promjena zbog blokada puteva.

Brojni aktivisti protestuju sjedenjem na sred puta ili lijepljenjem za asfalt čime ih je teže ukloniti sa mjesta protesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana