Oboreni dronovi iznad Krima i Moskovske oblasti

GS/Agencije
Foto: Agencije

MOSKVA/KIJEV - Specijalna vojna operacija koju Rusija izvodi u Ukrajini ušla je u 559. dan.

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je ukrajinske dronove iznad Krima, Kaluške i Moskovske oblasti, saopštava Rusija. Kijev, sa druge strane, tvrdi da ukrajinske snage napredovale na istočnom i južnom pravcu. Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan razgovarali su u Sočiju o obnovi sporazuma o izvozu ukrajinskog žita preko crnomorskih luka. Dosadašnji ministar odbrane Ukrajine Aleksij Reznikov podnio je ostavku, a na toj funkciji će ga zamjeniti Rustem Umerov, šef glavne ukrajinske agencije za privatizaciju.

Kijev independent: Ko je Rustem Umerov, uskoro ministar odbrane Ukrajine?

Kada je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u nedjelju objavio da će Rustem Umerov biti ministar odbrane Ukrajine, rekao je da bivšem poslaniku "ne treba predstavljanje".

Nekoliko dana ranije se pričalo da je Umerov glavni kandidat da zamjeni Aleksija Reznikova, koji je na toj funkciji bio od novembra 2021. i čije je ministarstvo u poslednje vrijeme bilo upleteno u dva velika korupcionaška skandala, prenosi Kijev independent.

Umerov (41), investicioni bankar sa Krima, u svojoj političkoj karijeri prešao je put od opozicionog poslanika u parlamentu do šefa državnog fonda za državnu imovinu i ključnog igrača Zelenskog u ranim mirovnim pregovorima sa Rusijom.

"Umerov je rođen u današnjem Uzbekistanu, gdje su sovjetske vlasti deportovale njegovu porodicu, u sklopu kampanje etničkog čišćenja Krima od krimskih Tatara. Kako se Sovjetski Savez raspao, Umerov i njegova porodica su mogli da se vrate na Krim", navodi Kijev independent.

Po završetku univerziteta, Umerov je radio u oblasti telekomunikacija do 2000-ih. Godine 2007. postao je savjetnik Mustafe Džemileva, vođe Medžlisa krimskih Tatara, i postao je delegat u Kurultaju, nacionalnoj skupštini tog naroda.

Umerov je 2013. godine osnovao investicionu kompaniju "Astem".

Politička karijera Umerova počela je 2019. godine kada je izabran za poslanika na listi Holosa (Glas), liberalne političke stranke koja je trenutno u opoziciji sa predsjednikovom frakcijom Sluge naroda.

Međutim, Umerov je bio među rijetkim opozicionim poslanicima koji su ubrzo ušli u vladu. On je 2021. godine postao kopredsedavajući novoosnovane Krimske platforme, koju vodi Zelenski.

Umerov je kasnije rekao da ga je iskustvo rođenja u porodici koja živi u deportaciji, povratka u domovinu, a kasnije i ponovnog gubitka, naučilo kako da istraje i da se bori da zaštiti ono što mu pripada.

Pravda: Služba bezbjednosti Ukrajine organizovala je neuspješni atentat na šefa carine LNR Jurija Afanaševskog

Služba bezbjednosti Ukrajine organizovala je neuspješni atentat na šefa carine LNR Jurija Afanaševskog, podmetnuvši eksploziju u njegovoj kući, piše ukrajinski list Pravda.

„SBU je digla u vazduh Jurija Afanaševskog, koji se nalazi na čelu carine takozvane LNR. Afanaševski je dignut u vazduh u sopstvenoj kući. Zadobio je više gelera u glavu, vrat i stomak i nalazi se na intenzivnoj nezi u teškom stanju", tvrdi list, pozivajući se na izvore u specijalnoj službi.

Gladkov: Ukrajinska vojska je 4. septembra oko 60 puta granatirala teritoriju Belgorodske oblasti

Ukrajinska vojska je 4. septembra oko 60 puta granatirala teritoriju Belgorodske oblasti, što je skoro dva puta manje nego prethodnog dana, proizilazi iz informativnog izvještaja koji je guverner Vjačeslav Gladkov objavio na Telegram kanalu.

Ukrajinska vojska je u ponedjeljak ispalila 59 projektila različitih tipova na pet pograničnih opština i bacila tri eksplozivne naprave iz drona. Tokom prethodnog dana, Oružane snage Ukrajine ispalile su 115 komada municije na region.

„U Belgorodskoj oblasti ispaljeno je sedam artiljerijskih granata na selo Žuravljovka, četiri na selo Naumovka i dve artiljerijske granate na selo Nehotejevka", napisao je Gladkov.

Ruski PVO oborio ukrajinsku bespilotnu letjelicu iznad Krima

Ukrajinska bespilotna letjelica uništena je sistemima protivvazdušne odbrane iznad Krima, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

„Ujutru 5. septembra osujećen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad bespilotnom letjelicom na objekte na teritoriji Ruske Federacije. Dežurne snage PVO oborile su bespilotnu letjelicu iznad teritorije Republike Krim, saopštilo je ministarstvo.

Rusija prebacuje na Japan odgovornost za situaciju u kojoj je prestala humanitarna razmjena između azijskih država i južnog dijela Kurilskih ostrva

Rusija prebacuje na Japan odgovornost za situaciju u kojoj je prestala humanitarna razmjena između azijskih država i južnog dijela Kurilskih ostrva, izjavio je generalni sekretar vlade Japana Hirokadzu Macuno na redovnoj pres konferenciji u Tokiju.

„Situacija je nastala kao rezultat agresije Rusije protiv Ukrajine i pokušaja Rusije da prebaci odgovornost na Japan je krajnje neosnovana i apsolutno neprihvatljiva. Obnavljanje razmjena i projekata na četiri ostrva, uključujući posjetu grobovima, jedan je od glavnih prioriteta u budućim japansko-ruskim odnosima. Nastavićemo da pozivamo Rusiju da obnovi ove projekte", rekao je on.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je u martu 2022. godine izjavilo da Moskva prekida pregovore sa Tokiom na temu mirovnog sporazuma zbog toga što je Japan uveo sankcije protiv Rusije zbog situacije u Ukrajini. 

Moskva je izašla iz dijaloga sa Tokiom o uspostavljanju zajedničke ekonomske aktivnosti na južnim Kurilskim ostrvima i blokirala nastavak statusa Japana kao partnera organizacije Crnomorske ekonomske saradnje po sektorskom dijalogu.

Kuleba: Nema mogućnosti za pregovore sa Rusijom u bliskoj budućnosti

Nema mogućnosti za pregovore sa Rusijom u bliskoj budućnosti, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba u intervjuu za NHK.

„Što je uspješnija Ukrajina na bojnom polju, Rusija će biti spremnija da pregovara", rekao je on.

Pomoćnik predsjednika Ruske Federacije Jurij Ušakov u ponedjeljak je takođe rekao da do sada nije bilo signala iz Ukrajine o mogućnosti pregovora.

Mediji pišu da je prvi britanski tenk Čelendžer-2 uništen kod Rabotina. Vozilo je pripadalo rezervnoj 82. specijalizovanoj brigadi Oružanih snaga Ukrajine i, navodno, je uništeno artiljerijskijskom vatrom.

Ukrajinske trupe granatirale područje Donjecka

Ukrajinske trupe su ujutru granatirale područje Donjecka, ispalivši šest raketa iz višecjevnog raketnog bacača i dvanaest granata, kalibra NATO 155 milimetara, saopštili su u DNR.

Ruske snage PVO uništile su dron u Tverskoj oblasti u okrugu Zavidovo

Snage PVO uništile su dron u Tverskoj oblasti u okrugu Zavidovo, koji je letio u pravcu Moskve, nije bilo žrtava i niti materijalne štete, rekao je gradonačelnik prestonice Sergej Sobjanjin na svom Telegram kanalu.

"Još jedan dron uništile su snage protivvazdušne odbrane u Tverskoj oblasti u Zavidovskoj oblasti, koji je letio u pravcu Moskve. Prema preliminarnim informacijama, nije bilo žrtava i štete. Na lice mjesta izašle su hitne službe", napisao je Sobjanjin.

Ranije je gradonačelnik rekao da su snage protivvazdušne odbrane noću uništile dronove u Kaluškoj oblasti i Istarskom okrugu Moskovske oblasti, koji su pokušavali da napadnu Moskvu, da prethodno niko nije povrijeđen, kao posljedica pada ruševina, oštećen je kućni predmet.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana