Oborena tri drona u Moskvi; Danska počela obuku ukrajinskih pilota na F-16

GS/ Agencije
Oborena tri drona u Moskvi; Danska počela obuku ukrajinskih pilota na F-16

Rat u Ukrajini ušao je u 546. dan. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je protivvazdušna odbrana oborila tri drona u pokušaju napada na Moskvu, dok Kijev tvrdi da su ruski dronovi tokom noći napali južne djelove Odeske oblasti i oblasti u blizini Dunava, izazvavši požare u objektima za skladištenje žita. Iz Stejt departmenta ističu da SAD ne ne podstiču niti omogućavaju napade na teritoriji Rusije. Danska je saopštila da je počela obuka ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16.

SAD ne podstiču napade na teritoriji Rusije

SAD ne podstiču niti omogućavaju napade na teritoriji Rusije, rekao je portparol američkog Stejt departmenta, nakon što su ruske vlasti saopštile da su osujetile pokušaj napada dronovima na Moskvu rano jutros.

''Na Ukrajini je da odluči kako će se braniti od ruske ofanzive koja je počela u februaru prošle godine'', saopštio je portparol i dodao da Rusija u svakom trenutku može da okonča rat povlačenjem iz Ukrajine.

Putin: Kijev, šaljući ljude u ofanzivu, tretira ih kao da nisu njihovi

Ukrajinske vlasti, "bacajući svoj narod u ofanzivu", ponašaju se kao da oni nisu njihovi građani, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa vršiocem dužnosti šefa samoproglašene Luganske narodne republike Leonidom Pasečnikom.

Pasečnik je izvjestio Putina da je situacija u LNR i dalje napeta zbog blizine linije fronta, ali da je stabilna.

Putin je rekao da se LNR dobro nosi sa postavljenim zadacima i da će u sadašnjim teškim uslovima moći da organizuje održavanje izbora.
"Ovo nije lak zadatak, razumem, organizovati ovaj posao pod vašim uslovima, ali uz podršku federalnog centra ćete to sigurno uraditi. Nema sumnje", rekao je Putin i dodao da je najvažnije pokazati građanima da je sadašnji tim sposoban da rešava probleme u interesu građana.

Holandski F-16 vjerovatno neće stići u Ukrajinu pre kraja 2024.

Holandski avioni F-16 možda neće biti isporučeni Ukrajini pre kraja 2024. godine, pošto je potrebno da holandsko vazduhoplovstvo u potpunosti pređe na upotrebu novih aviona F-35, saopštio je portparol holandskog Minsitarstva odbrane.

Prošle sedmice su holandski premijer Mark Rute i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavili da će Holandija, zajedno sa Danskom, obezbjediti F-16 za ukrajinske ratne napore u sukobu sa Rusijom, a sam Zelenski je istakao da je reč o 42 borbena aviona.

Portal navodi da Holandske snage poseduju 42 aviona F-16, ali da nijedan od njih nije odmah dostupan i da su neki od njih još uvek u upotrebi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana