Oboren ukrajinski dron, tri vojnika poginula prilikom pada olupine

GS/Agencije
Foto: Pres služba Ministarstva odbrane RF

MOSKVA/KIJEV- Rat u Ukrajini- 306. dan.

U Ukrajini i u novogodišnjoj noći policijski čas

Policijski čas u Ukrajini neće biti ukinut ni u novogodišnjoj noći, saopštila je danas predstavnica Nacionalne policije Marijana Reva.

Istakla je da oni koji u novogodišnjoj noći budu na ulici mogu odgovarati za kršenje policijskog časa, prenosi Interfaks Ukrajina.

Reva je navela da je upotreba i prodaja pirotehnike praktično na cijeloj teritoriji Ukrajine zabranjena i upozorila da će policija reagovati na takve slučajeve.

 

Rusija spremna da obnovi snabdijevanje preko gasovoda Jamal-Evropa

Rusija je spremna da obnovi snabdijevanje Evrope gasom preko gasovoda Jamal-Evropa, izjavio je zamjenik premijera Rusije Aleksandar Novak.

"Evropsko tržište je i dalje relevantno, a mi smo definitivno u mogućnosti da obnovimo snabdijevanje. Na primjer, gasovod Jamal-Evropa, koji je zaustavljen zbog političkih razloga, ostaje neiskorišćen", rekao je Novak.

Protok gasa preko Jamal-Evrope obično ide u pravcu zapada, ali pravac je dobrim dijelom promijenjen zbog političkih dešavanja. U maju  je Poljska prestala da kupuje gas od Rusije zbog odbijanja zahtjeva Moskve da za energente plaća u ruskim rubljama, navodi Rojters.

Gazprom je tada odgovorio prekidom snabdijevanja, rekavši da više neće moći da izvozi gas preko Poljske, dakle gasovodom Jamal-Evropa.

Novak je pomenuo i da Moskva razmišlja o dodatnom izvozu gasa preko Turske, kada u toj zemlji bude izgrađeno čvorište.

 

Bjelorusija: Raketni sistemi Iskander i S-400 "spremni za zadatke"

Raketni sistemi Iskander i protivraketni vazdušni sistemi S-400, koje je Rusija prenijela u Bjelorusiju, spremni su da izvrše svoje zadatake, izjavio je danas Leonid Kasinski iz Ministarstva odbrane Belorusije.

"Ovi tipovi oružja (Iskander i S-400) su u režimu borbene gotovosti i stopostotno spremni da izvrše zadatke", naveo je Kasinski na Telegramu.

Raketni sistem Iskander ima domet do 500 km i može da nosi nuklearne bojeve glave, a Ukrajina i Poljska, koja je NATO članica, i graniče se sa Bjelorusijom posebno su ranjive, navodi Rojters.

Odbrambeni protivraketni sistem S-400 koristi četiri rakete na svojoj lansirnoj rampi odnosno četiri različitog dometa. Ima mogućnost detektovanja i stelt letjelica na daljini od oko 150 km.

Vrijeme potrebno za prelazak sistema S-400 iz marševskog u borbeni položaj je 5 do 10 minuta, a vrijeme da se sistem dovede u borbenu spremnost sa položaja iznosi tri minuta.

Kasinski je izjavio i da je avijacija Belorusije adaptirana tako da može da nosi, kako kaže, "specijalnu municiju".



Kuleba: Ukrajina će danas u UN pokrenuti pitanje članstva Rusije u SB

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba izjavio je da će Ukrajina danas zvanično u UN pokrenuti pitanje isključenja Rusije iz Savjeta bezbjednosti UN.

„Naše pitanje je vrlo jednostavno: da li Rusija ima pravo da ostane stalna članica Saveta bezbednosti UN i uopšte da bude u Ujedinjenim nacijama? Imamo ubedljiv i argumentovan odgovor - ne, ne“, rekao je Kuleba, prenosi Interfaks Ukrajina.

Kuleba je izrazio uverenje da, kako je rekao, posle poraza Rusije u ratu koji je pokrenula, pitanje njene budućnosti više neće biti tabu tema za svetsku diplomatiju.

 

Oboren ukrajinski dron, tri vojnika poginula prilikom pada olupine

Trojica ruskih vojnika poginula su prilikom rušenja ukrajinskog drona u blizini vojnog aerodroma Engels u Saratovskoj oblasti, saopštilo je jutros Ministarstvo odbrane Rusije.

Navedeno je da je noćas oko 01.35 sati po moskovskom vremenu ukrajinska bespilotna letjelica oborena na maloj visini dok se približavala vojnom aerodromu Engels, prenosi RIA Novosti.

Prilikom pada olupine drona poginula se trojica ruskih vojnika pripadnika tehničkog osoblja koji su se nalazili na aerodromu, saopštilo je  rusko ministartsvo.

Tehnika na aerodromu nije oštećena.

 

Medvedev: Rusko nuklearno naoružanje jedini razlog zašto Zapad ne sme da napadne

Rusko nuklearno oružje i pravila u vezi sa oružjem koje prati Moskva jedini su faktori koji sprečavaju Zapad da započnu rat protiv Rusije, izjavio je zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

On je u kolumni za ''Rusku gazetu'' napisao da Rusija neće odustati od sukoba dok, kako je rekao, ''odvratni, gotovo fašistički režim” u Kijevu ne bude uklonjen i Ukrajina ne bude potpuno demilitarizovana.

On je napisao da je jedina stvar koja danas zaustavlja neprijatelje Moskve to što shvataju da će se Rusija rukovoditi osnovama državne politike o nuklearnom odvraćanju, i da će u slučaju da se pojavi stvarna prijetnja, odgovoriti na nju.

Rojters prenosi da Rusija ima najveću svjetsku zalihu nuklearnog oružja sa blizu 6.000 bojevih glava i podsjeća da je ruski predsjednik Vladimir Putin ranije ovog mjeseca rekao da rizik od nuklearnog rata raste, ali i da Rusija nije “poludjela” i da svoj nuklearni arsenal vidi kao čisto odbrambeno sredstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana