Obnova Gaze mogla bi da potraje 80 godina!

Tanjug
Obnova Gaze mogla bi da potraje 80 godina!

GAZA - Ekspert Ujedinjenih nacija za stambena pitanja Balakrišnan Radžagopal izjavio je danas da bi obnova Gaze mogla da potraje 80 godina ako Izrael nastavi napade na palestinsku enklavu.

Radžagopal je izvijestio da je do januara 2024. između 60 i 70 odsto kuća u Gazi bilo uništeno, a da se sjeverni region suočava sa još većim stopa uništenja od 82 odsto, pokazuju podaci na sajtu UN.

On je naglasio da se situacija značajno pogoršala, posebno u sjevernoj Gazi, gdje su gotovo sve zgrade uništene, prenosi palestinska agencija Vafa.

Nedavni izvještaj Programa Ujedinjenih nacija za razvoj procjenjuje da je do maja u Gazi bilo prisutno više od 39 miliona tona otpada.

Ovaj otpad je pomiješan sa neeksplodiranim sredstvima, toksičnim otpadom, azbestom iz srušenih zgrada i drugim materijalima. Radžagopal je upozorio da je kontaminacija podzemnih voda i zemljišta dostigla ''katastrofalan'' nivo, što je izazvalo zabrinutost da li se ova pitanja mogu riješiti na vrijeme.

On je napomenuo da je Gaza doživjela talas razaranja bez presedana od 7. oktobra 2023.

Na pitanje o vremenskom okviru za obnovu Gaze, on je naglasio potrebu da se prvo raščiste ruševine, osiguraju finansijska sredstva, i upozorio da obnova ne može da počne sve dok traju izraelski napadi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana