Obješena dva Iranca zbog napada na šiitske vjernike

Tanjug
Obješena dva Iranca zbog napada na šiitske vjernike

DUBAI - U Iranu su danas pogubljena dva muškarca zbog napada na šiitsku džamiju u oktobru prošle godine u kojem je poginulo najmanje 13 ljudi, a odgovornost za napad je preuzela militantna Islamska država, preneli su iranski državni mediji.

Dvojica osuđenih su obješeni u zoru u Širazu, javila je iranska novinska agencija IRNA. 

Oni su na suđenju rekli da su bili u kontaktu sa Islamskom državom u susjednom Avganistanu i pomogli da se organizuje napad na šiitsku džamiju i memorijalni kompleks Šah Čerag u Širazu, naveli su iranski mediji.

Na snimcima objavljenim na državnoj televiziji vidi se kako je napadač ušao u džamiju sa puškom skrivenom u torbi, a zatim počeo da puca po vjernicima koji su pokušali da pobegnu i sakriju se u hodnicima. Napadač, identifikovan kao državljanin Tadžikistana, preminuo je u bolnici pošto je ranjen.

Islamska država, koja je ranije predstavljala značajnu bezbjednosnu prietnju u tom regionu, preuzimala je odgovornost za napade u Iranu, uključujući smrtnosni dvostruki napad 2017. godine kada su meta bili parlament i grobnica osnivača Islamske Republike ajatolaha Homeinija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana