Objavljena lista najboljih gradova za život

GS
Objavljena lista najboljih gradova za život

Pored toga što se nerijetko karakteriše kao jedan od najljepših gradova ne samo u Evropi, nego i u svijetu, Beč je još jednom zauzeo prvo mjesto na listi najboljih gradova za život.

Početkom ovog mjeseca je EIU (Economist Intelligence Unit) objavio listu gradova, koji ispunjavaju propisane uslove, te se smatraju najboljim za život.

U trci su učestvovala ukupno 173 grada, a uzeti su u obzir mnogi aspekti života, poput infrastrukture, obrazovnog i zdravstvenog sistema, zatim obrazovanja, te kulture i brige o životnoj sredini.

Već treću godinu za redom glavni grad Austrije je u samom vrhu ove liste, budući da je najbolje ocjene stekao u čak četiri od ukupno pet kategorija. Zbog ne tako bogate ponude sportskih događaja je nešto lošije prošao u kategoriji kulture, ali i životne sredine.

Promjene na listi

I Kopenhagen je zadržao visoko drugo mjesto na ovoj listi, navodi CNN, a Cirih je „skočio“ za tri mjesta u odnosu na ranije, pa je tako sada na trećem, umjesto na šestom mestu. Ženeva i Kalgari dijele peto, Sidnej i Vankuver sedmo, a Okland i Osaka dijele deveto mjesto.

Prilično dobre rezultate u ovom istraživanju imala je Zapadna Evropa. Ocjena za čak 30 gradova u tom dijelu "starog kontinenta" kretala se između 92 i 100, ali je zbog povećanja različitih protesta i stope kriminala, taj evropski region ipak zabilježio pad u segmentu opšte stabilnosti.

Među američkim gradovima je najvišu poziciju zauzeo Honolulu, koji se našao na 23. mjestu liste.

Na 45. mejstu se našao London, dok je kod Hong Konga ove godine primjetno značajno poboljšanje. Najpre zbog boljeg stanja u oblasti zdravstvene zaštite i generalno stabilnosti, sa prošlogodišnjeg 61. mjesta, sada su se našli na 50-om. Bolje rezultate ove godine imaju i Dubaji i Abu Dabi, kao i Rijad, Al Kobar i Džeda, tri grada u Saudijskog Arabiji.

Najveći pad je zabilježio Tel Aviv, koji se našao na 112. mjestu, što je za 20 mesta lošije u odnosu na prethodnu listu.

Četiri grada koja su i prošle godine bila posljednja na ovoj listi, nisu napredovala ni ove godine, tako da je njihova pozicija ostala ista.

Lista 10 najboljih gradova prema globalnom indeksu izgleda ovako:

1. Beč, Austrija

2. Kopenhagen, Danska

3. Cirih, Švajcarska

4. Melburn, Australija

5. Kalgari, Kanada

5. Ženeva, Švajcarska

7. Sidnej, Australija

8. Vankuver, Kanada

9. Osaka, Japan

10. Okland, Novi Zelenad

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana