O čemu su razgovarali Putin i saudijski prestolonasljednik

Tanjug
O čemu su razgovarali Putin i saudijski prestolonasljednik

RIJAD  - Ruski predsjednik Vladimir Putin i saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman razgovarali su u glavnom gradu Saudijske Arabije, Rijadu, o daljem razvoju saradnje dvije zemlje i o situaciji u Pojasu Gaze.

Bin Salman je pohvalio saradnju Rusije i Saudijske Arabije koja je pomogla, kako je naveo, da se “otklone tenzije na Bliskom istoku”, javila je saudijska državna novinska agencija SPA, prenio je Rojters.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da su Putin i saudijski prestolonasljednik razgovarali i o izraelsko-palestinskom sukobu i drugim osjetljivim pitanjima na međunarodnom nivou.

Peskov je rekao novinarima da još nema govora o zajedničkim mirovnim inicijativama Rusije i Saudijske Arabije, prenijele su RIA Novosti.

Sada diplomate dvije zemlje razmatraju mogućnost postizanja zajedničkog dokumenta, ali to se tiče bilateralnih odnosa u cjelini, istakao je Peskov.

On je rekao da su Putin i Bin Salman razgovarali i o saradnji u okviru Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da bi se međunarodno energetsko tržište održalo na odgovarajućem, stabilnom nivou.

Govoreći o mogućoj posjeti Bin Salmana Rusiji, Peskov je rekao da će to biti razrađeno diplomatskim kanalima, a da za sada nema konkretnih informacija.

To je prvi susret ruskog predsjednika i prestolonaslednika Saudijske Arabije ove godine.

Međutim, Putin i Bin Salman redovno razgovaraju telefonski i tokom ove godine komunicirali su pet puta.

Putin se prethodno direktno sastao sa Bin Salmanom takođe u Rijadu u oktobru 2019. godine.

Putin je posjetio i Abu Dabi, gde je razgovarao sa predsjednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana