Novi zakon dozvoljava graničarima da pucaju na ilegalne migrante

Srna
Novi zakon dozvoljava graničarima da pucaju na ilegalne migrante

VARŠAVA - Poljski predsjednik Andžej Duda potpisao je zakon kojim se vojnici, policajci i graničari oslobađaju krivične odgovornosti za upotrebu bojeve municije prilikom zaštite granice.

Duda je istakao da će zakon “omogućiti da se granica i druga mjesta zaštite još bolje i efikasnije, uz istovremeno povećanje bezbjednosti poljskog vojnika”.

Novi zakon dozvoljava vojsci da učestvuje u operacijama unutar zemlje u mirnodopskim uslovima i utvrđuje pravila za upotrebu vatrenog oružja u tim situacijama.

Izmjenama Krivičnog zakonika isključuje se krivična odgovornost vojnika koji čuva granicu ukoliko puca iz oružja da bi zaštitio svoj ili život druge osobe, čak i ako je to učinjeno kršeći postojeća pravila.

Poljski Parlament usvojio je zakon sredinom jula, odnosno mjesec i po nakon što je poljski vojnik podlegao povredama nakon što ga je migrant ubo nožem kroz ogradu koju je podigla Varšava na granici sa Bjelorusijom.

U junu su tri poljska vojnika privedena zbog otvaranja vatre na granici, od kojih s se dvojica suočila sa optužbama za zloupotrebu položaja i ugrožavanje života drugih.

Komesar Savjeta Evrope za ljudska prava Majkl OžFlerti pozvao je Varšavu da ne uvodi ove izmjene, navodeći da “međunarodno pravo zahtijeva od država da u najvećoj mjeri smanje štetne posljedice upotrebe sile”.

“Zakon bi mogao dovesti do toga da nesrazmjerna upotreba sile i incidenti zlostavljanja ne budu propisno istraženi”, upozorio je OžFlerti.

Priliv migranata na granicu Poljske i Bjelorusije nastavlja se od 2021.

Varšava je optužila Minsk da namjerno organizuje tražioce azila iz Afrike i Bliskog istoka i šalje ih prema Poljskoj u, kako kaže, hibridnim akcijama koje imaju za cilj destabilizaciju Poljske i drugih članica EU.

Vlasti u Minsku demantovale su ove tvrdnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana