Novi vatikanski dokumenti otkrili: Papa je znao za zločine, ali je ćutao

GS
Novi vatikanski dokumenti otkrili: Papa je znao za zločine, ali je ćutao

Kao šef Kongregacije za doktrinu vjere, tadašnji kardinal Jozef Racinger, a kasnije papa Benedikt XVI još 1986. godine imao je informacije o seksualnim prestupima sveštenika Petra X kod djece.

Ovo proizilazi iz ranije nepoznatog dokumenta iz Vatikana, koji su njemački mediji mogli da vide. Bivši papa je uvijek poricao da je poznavao to svešteno lice.

Međutim, kako se navodi u tekstu portala "Br.de", razmjena pisama iz 1986. godine navodno pokazuje da je papa XVI, odnosno tada kardinal Jozef Racinger imao podatke o tome da je bivši sveštenik Petar X u nekoliko navrata seksualno zlostavljao djecu, a da je poslije toga nastavio da obavlja svešteničku ulogu.

Nedugo ranije, sveštenik je osuđen na uslovnu kaznu od strane okružnog suda u Ebersbergu zbog višestrukog zlostavljanja djece. Kako stoji u tekstu, nadbiskupija Minhena i Frajzinga je saopštila da se u pismu Minhenske nadbiskupije pominju i seksualni delikti nad djecom "koji su počinjeni pod dejstvom alkohola". Kako tvrdi portal "Br.de", pismo je navodno lično potpisao papa XVI, koji je tada bio šef Kongregacije za doktrinu vjere.

Prema nekim navodima, pretpostavlja se da je Petar X silovao 29 dječaka, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana