Novi premijer naredio uklanjanje portreta Margaret Tačer iz Dauning strita 10

Tanjug
Novi premijer naredio uklanjanje portreta Margaret Tačer iz Dauning strita 10

LONDON - Britanski premijer Kir Starmer naredio je da bude uklonjen portret bivše premijerke Margaret Tačer iz Dauning strita 10, izjavio je Starmerov biograf Tom Boldvin.

Boldvin je u Glazgoru, na skupu na sajmu knjiga, rekao da je razgovarao sa Starmerom nakon što je on preuzeo dužnost premijera u bivšoj radnom kabinetu Margaret Tačer gde je bio izložen njen portret i da je Starmer rekao da će narediti da se portret skine sa zida, prenosi Gardijan.

Portret Tačer, koji je naslikao Ričard Stoun, naručio je bivši britanski premijer Gordon Braun, koji je obavljao tu funkciju od 2007. do 2010. godine, i predstavljen je na privatnom prijemu 2009. godine.

Braun je pozvao Tačer na čaj u Dauning strit ubrzo nakon što je naslijedio Tonija Blera na premijerskoj funkciji 2007. godine  i rekao joj da namjerava da naruči njen portret.

  Umjetničko djelo koje je koštalo 100.000 funti (119.000 evra) i koje je platio anonimni donator, bilo je prvi portret nekog bivšeg premijera koje je naručio Dauning strit 10.

Tačer je odabrala nakit koji je prikazan na portretu.

Odluku da portret bude uklonjen, koju je prvi objavio Herald, kritikovali su pojedini članovi Konzervativne stranke.

Britanski poslanik Greg Smit rekao je za londonski Telegraf da je Starmerova odluka "potpuno sitničava" i da pokazuje da on "ne poštuje istoriju i prethodne premijere".

Kandidat za lidera škotskih torijevaca Murdo Frejzer izjavio je da je Starmer možda preduzeo takav potez jer je, kako je naveo, "bio zaplašen pogledom svetski poznatog lidera čijim dostignućima nikada neće biti ni blizu".

Starmer je prošlog decembra pohvalio Tačer zbog toga što je "liberalizovala preduzetništvo" tokom svog mandata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana