Ponovo odloženo glasanje o rezoluciji o ratu u Gazi

GS
Ponovo odloženo glasanje o rezoluciji o ratu u Gazi

TEL AVIV, GAZA - Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 73. dan. Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, saopštilo je da su izraelske snage pokrenule nove napade širom palestinske enklave. Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija večeras je trebalo da glasa o nacrtu rezolucije o ratu u Gazi koji su predstavili Ujedinjeni Arapski Emirati, ali je sjednica ponovo odložena kako bi se izbjegao veto SAD, javlja Rojters.

Bolnica Al Ahli u Gazi prestala sa radom

Baptistička bolnica Al Ahli, koja se nalazi u Pojasu Gaze, prestala je sa radom, saopšteno je danas iz palestinskog ministarstva zdravlja.

-Bolnica Al Ahli je van funkcije zbog bombardovanja, opsade i hapšenja nekoliko članova medicinskog osoblja - navodi se u saopštenju, prenosi CNN.

Al Ahli je bila jedna od rijetkih djelimično funkcionalnih medicinskih ustanova u Gazi. Trenutno samo 11 od 36 bolnica delimično funkcioniše unutar Pojasa Gaze.

Ponovo odloženo glasanje SB UN o rezoluciji o ratu u Gazi

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija večeras je trebalo da glasa o nacrtu rezolucije o ratu u Gazi koji su predstavili Ujedinjeni Arapski Emirati, ali je sjednica ponovo odložena kako bi se izbjegao veto SAD, javlja Rojters.

Sjednica SB UN je bila predviđena za 17 časova po njujorškom, odnosno 23 časa po srednjeevropskom vremenu.

U nacrtu rezolucije se poziva na "hitnu obustavu neprijateljstava" kako bi se omogućio siguran i nesmetan pristup humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

Pored toga, navodi se "duboka zabrinutost zbog strašne humanitarne situacije u Gazi koja se ubrzano pogoršava" i "nesrazmernog uticaja" koji sukob ima na žene i decu. Od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija se traži da uspostavi mehanizam za praćenje kako bi se nadgledale i ubrzale sve pošiljke humanitarne pomoći.

U nacrtu rezolucije se zahtijeva "momentalno i bezuslovno" oslobađanje svih talaca i "snažno osuđuju" sva kršenja međunarodnog humanitarnog prava, uključujući neselektivne napade na civile "i sve akte terorizma". Ističe se "nepokolebljiva posvećenost Savjeta bezbjednosti rješenju o dve države" i naglašava važnost ujedinjenjenja Zapadne obale i Pojasa Gaze pod kontrolom palestinskih vlasti.

Glasanje o nacrtu rezolucije trebalo je da bude održano u ponedjeljak, ali je odloženo nakon što je američki predstavnik u UN rekao da SAD ne mogu da podrže poziv na primirje, ali da bi mogle da prihvate privremeni prekid vatre.

U Gazu danas ušlo 127 kamiona sa humanitarnom pomoći

U Pojas Gaze danas je ušlo 127 kamiona sa humanitarnom pomoći, objavili su izraelski mediji.

Prema pisanju portala “Tajms of Izrael”, 67 kamiona je pregledano na izraelskom prelazu Nicana, prije nego što su prebačeni na egipatski prelaz Rafa i prevezeni u Gazu.

Pored toga, 60 kamiona je pregledano na izraelskom prelazu Kerem Šalom i odatle je direktno ušlo u Pojas Gaze. Izrael se ranije obavezao da će dozvoliti da u Gazu uđe najmanje 200 kamiona sa humanitarnom pomoći na dnevnom nivou.

 

Miler: SAD rade na usaglašavanju nacrta rezolucije za pristup pomoći Gazi

SAD se angažuju zajedno sa ostalim zemljama članicama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija da se usaglase neriješena pitanja u vezi sa nacrtom rezolucije kojom se zahtijeva da Izrael i Hamas dozvole pristup pomoći u Pojas Gaze i uspostavljanje nadzora svetske organizacije nad dostavljanjem humanitarne pomoći, saopštio je danas Stejt department. Portparol Stejt departmenta Metju Miler rekao je na brifingu za novinare da Vašington u potpunosti podržava rezoluciju kojom bi se riješile potrebe civila u Pojasu Gaze, ali da su detalji teksta važni, prenio je Rojters.

SB UN odložio je u ponedjeljak glasanje o nacrtu rezolucije kojom se poziva na “održivi prekid vatre” u Pojasu Gaze kako bi se dalo više vremena da se odgovori na primjedbe SAD.

Glasanje o nacrtu rezolucije trebalo je da bude održano u ponedeljak, međutim, američki predstavnik je rekao da SAD ne mogu da podrže poziv na primirje, ali da bi mogle da prihvate privremeni prekid vatre, prenosi Gardijan.

Predstavnici arapskih zemalja, koje su sastavile nacrt rezolucije, rekli su da su “ohrabreni” pristupom Vašingtona koji sugeriše da SAD pokušavaju da pronađu formulaciju koju bi mogle da podrže, a ne da jednostavno stave veto na rezoluciju, što su u više navrata već učinile.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je 12. decembra rezoluciju sa 153 glasova za, 10 protiv i 23 uzdržana, kojom se poziva na hitan prekid vatre u Gazi.

Savjetnik palestinskog predsjednika: Hamas neće izbjeći svoju odgovornost

Savjetnik palestinskog predsjednika Mahmud Habaš izjavio je danas da militantna grupa Hamas neće izbjeći svoju odgovornost za razaranja u Pojasu Gaze.

-Cijena koju je Gaza platila nije mala i to zahteva procenu. Biće teškog obračuna, ali ne za sada - rekao je Habaš za TV Al Arabija. Dodao je da je od 7. oktobra u Gazi ubijeno ili povrijeđeno oko 100.000 osoba, prenosi Tajms of Izrael.

-Stotine hiljada domova je uništeno, kao i infrastruktura. Ne možemo da dozvolimo da to samo tako prođe. Niko ne može da izbjegne svoje obaveze - rekao je palestinski zvaničnik. 

UN zabrinute zbog mogućeg širenja rata

UN su zabrinute zbog širih implikacija i posljedica rata u Gazi uključujući moguće širenje sukoba u cijelom regionu, rekao je specijalni koordinator UN za mirovni proces na Bliskom istoku Tor Venesland.

-Ja sam i dalje zabrinut zbog širih posljedica rata u Gazi i mogućnosti eskalacije sukoba u regionu - rekao je on članicama Savjeta bezbjednosti UN tokom sastanka o Bliskom istoku.

On je dodao da svakodnevna razmjena vatre preko Plave linije nosi rizik od pogrešne procjene i eskalacije koja predstavlja ozbiljnu prijetnju regionalnoj stabilnosti.

-Imperativ je da Liban ne bude uvučen u regionalni sukob i da se zaraćene strane vrate prekidu neprijateljstava u skladu sa okvirom rezolucije 1701 (2006) .  rekao je on.

Plava linija je linija razgraničenja između Libana i Izraela i Libana i Golanske visoravni koju su UN uvele 7. juna 2000. u svrhu utvrđivanja da li se Izrael u potpunosti povukao iz Libana.

Predstavnik Rusije u UN: U Gazi 70 odsto žrtava čine žene i djeca

Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je danas da je u Pojasu Gaze život izgubilo više od 19.000 ljudi, od čega 70 odsto čine žene i djeca, dok je više od dva miliona interno raseljeno.

-Žrtve neselektivnih izraelskih akcija su i među izraelskim taocima - rekao je Nebenzja na sjednici Saveta bezbjednosti UN.

On je istakao da je Pojas Gaze potpuno blokiran, kao i da su prekinuti kanali komunikacije.

-Postoji akutna nestašica vode, goriva i lijekova - ukazao je ruski zvaničnik.

Dodao je da je Izrael, prema izvještajima medija, bacio skoro 30.000 bombi na Gazu, što je, kako je rekao, uporedivo sa brojem bombi koje su SAD i Velika Britanija bacile tokom svoje vojne operacije u Iraku 2003. godine.

Govoreći o nasilju nad Palestincima na Zapadnoj obali, Nebenzja je rekao da Izrael već duže vrijeme radi na “čišćenju” te oblasti. -To su radili čak i pre 7. oktobra kada nije bilo prijetnji u vezi sa terorizmom - istakao je stalni predstavnik Rusije pri UN.

Rojters: Sastanak u Varšavi bio pozitivan, ali se ne očekuje skori dogovor

Sastanak između katarskog premijera i šefova izraelske obaveštajne agencije Mosad i CIA u ponedjeljak u Varšavi na kojem je razgovaralo o taocima koje drži Hamas, bio je pozitivan, ali se ne očekuje skori dogovor, rekao je danas dobro obaviješteni izvor za Rojters.

Isti izvor je istakao da su razgovori bili pozitivni i da se raspravljalo o različitim prijedlozima u pokušaju da se postigne napredak u pregovorima. Kancelarija izraelskog premijera i CIA nisu odmah odgovorile na zahtev Rojtersa za komentar.

Lideri su se sastali u prestonici Poljske da razgovaraju o mogućem novom dogovoru da se obezbedi oslobađanje izraelskih talaca koje drži Hamas u Pojasu Gaze u zamjenu za oslobađanje Palestinaca koji se nalaze u izraelskim zatvorima i pauzu u borbama radi dostavljanja humanitarne pomoći.

Katar je saopštio da posreduje u pregovorima o sporazumu za pauzu u sukobima u Pojasu Gaze, kao i da se zalaže za potpuno okončanje sukoba u Pojasu Gaze.

Katar i Egipat su bili posrednici između Izraela i Hamasa u postizanju dogovora koji je doveo do jednonedjeljnog primirja krajem novembra tokom kojeg je Hamas oslobodio više od 100 žena, dece i stranih državljana u zamjenu oslobađanje 240 palestinskih žena i tinejdžera iz izraelskih zatvora.

Predstavnik Velike Britanije u UN: U Gazi se odvija humanitarna katastrofa

Zamjenik stalnog predstavnika Velike Britanije pri Ujedinjenim nacijama Džejms Karijuki izjavio je danas da se u Pojasu Gaze “odvija humanitarna katastrofa” i da patnja nevinih Palestinaca ne prestaje.

On je dodao da Hamas i dalje drži više od 130 talaca unutar Gaze.

-Mora da se uspostavi održivo primirje koje će prekinuti ovo nasilje. Hamas mora da prestane da ispaljuje rakete na Izrael. Svi taoci moraju da budu oslobođeni, a humanitarna pomoć mora da stigne u Gazu - rekao je Karijuki na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Prema njegovim riječima, to je jedini način da se postigne održiv mir zasnovan na rješenju o dvije države. On je naveo da je Velika Britanija fokusirana na tri oblasti.

-Prvo, previše civila je ubijeno. Izrael mora da bude precizan u svojim naporima da odgovori na prijetnju koju predstavlja Hamas. Drugo, treba da nastavimo da radimo na povećanju količine humanitarne pomoći koja ulazi u Gazi - rekao je Karijuki.

Dodao je i da Velika Britanija zabranjuje ulazak u zemlju izraelskim naseljenicima koji vrše nasilje nad Palestincima na Zapadnoj obali. On je istakao da Izrael mora da učini više kada je riječ o pozivanju na odgovornost izraelskih naseljenika.

-Ponavljamo naš poziv Izraelu da odmah i potpuno zaustavi sve aktivnosti naseljavanja na okupiranoj palestinskoj teritoriji - poručio je britanski zvaničnik.

Naglasio je da su ta naselja nelegalna i da predstavljaju prepreku po uspostavljanje mira, kao i da ugrožavaju sprovođenje rješenja o dvije države.

-Rješenje o dvije države mora da postane realnost kako bi se osigurali pravda i mir za Palestince i Izraelce”, - rekao je Karijuki.

Predstavnik SAD u UN: Osuditi napade Hamasa, ne dozvoliti im kontrolu nad Gazom

Zamjenik stalnog predstavnika SAD pri Ujedinjenim nacijama Robert Vud izjavio je danas da se napadi Hamasa na Izrael od 7. oktobra moraju osuditi, te da se “ekstremističkoj grupi” ne smije dozvoliti da kontroliše Gazu u budućnosti.

Dodao je da se Izraelu mora dozvoliti da brani svoj narod, kao i da je potrebno suprotstaviti se napadima pobunjeničke grupe Huti na međunarodne brodove u Crvenom moru.

On je na sjednici Saveta bezbjednosti UN pozvao sve članice da rade na rješenju o dvije države.

-Moramo da učinimo više kako bismo spriječili ovu opasnu dehumanizaciju - rekao je Vud.

Istakao je da su neprihvatljive smrti novinara koji izvještavaju o ratu sa terena.

-U ovom trenutku se mora učiniti više kako bi oni bili zaštićeni -naveo je američki zvaničnik.

Izrael traži potiskivanje pripadnika Hezbolaha na 10 kilometera od granice

Izraelski zvaničnici navodno su rekli kolegama iz SAD da žele da potisnu borce libanske militantne grupe Hezbolah na oko devet i po kilometara sjeverno od svoje granice sa Libanom, u okviru potencijalnog sporazuma koji bi okončao sukobe i tenzije na toj granici.

Ideja koja stoji iza tog zahtjeva Izraela je da Hezbolah bude dovoljno daleko od granice kako ne bi mogao da izvodi napade na izraelske gradove ili izvrši invaziju sličnu onoj koju je palestinska militantna grupa Hamas izvela 7. oktobra, prenosi Tajms of Izrael.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena, predvođena glavnim Bajdenovim pomoćnikom Amosom Hokstinom, nastojala je da postigne diplomatsko rješenje za tekuće napetosti, ali tek treba da napravi iskorak.

Izraelski zvaničnici prenijeli su u ponedjeljak američkom ministru odbrane Lojdu Ostinu da Jerusalim ne može da prihvati trajno raseljavanje desetina hiljada svojih građana sa sjevera, i prenijeli su svoj stav da ne žele da borci Hezbolaha mogu da se vrate na svoje vojne položaje duž granice koju je izraelska vojska uništila u posljednja dva mjeseca.

Ostin je tokom svoje posjete Izraelu rekao izraelskim liderima da razumije njihovu zabrinutost i da će pokušati da se založi za diplomatsko rješenje.

Izrael: Prepirka ministra i načelnika štaba IDF zbog kažnjavanja vojnika

Izraelski ministar nacionalne bezbjednosti Itamar Ben Gvir je na sastanku vlade verbalno napao načelnika štaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF)-a Herzija Halevija zbog suspenzije koju je vojska izrekla nekolicini vojnika.

Vojnici su kažnjeni zbog snimaka na kojima pjevaju pjesme za jevrejski praznik Hanuka preko razglasa u džamiji u gradu Dženin na Zapadnoj obali.

Ben Gvir je rekao Haleviju da takve kazne štete moralu vojnika, prenosi “Tajms of Izrael”. Halevi je odgovorio da su vojnici prekršili kodeks ponašanja i da su ti postupci protivni vrijednostima IDF-a.

-Ja sam član vlade, ja sam politički rang. Mi odlučujemo - uzvratio je Ben Gvir.

Halevi mu je odbrusio da nije u pravu.

-Ja ću odlučiti šta je, a šta nije moralno ponašanje u vojsci. Nemojte mi prijetiti - odgovorio je Halevi.

Nekoliko drugih ministara stalo je u Halevijevu obranu, rekavši Benu Gviru da ne razgovara grubo sa načelnikom štaba IDF-a.

 

Jordanski kralj: Vašington može da odigra ključnu ulogu zalaganjem za momentalni prekid vatre

 

Jordanski kralj Abdulah razgovarao je sa načelnikom Združenog štaba američkih oružanih snaga, generalom Čarlsom Braunom u Jordanu, prenosi Rojters.

Kralj Abdulah, saveznik SAD, izjavio je da Vašington može da odigra ključnu ulogu u okončanju vojnih operacija Izraela u Gazi zalaganjem za momentalni prekid vatre, objavili su državni mediji, prenosi Rojters.

 

Ministarstvo zdravlja u Gazi: Neophodna evakuacija više od 5.000 ranjenih

 

Ministarstvo zdravlja u Gazi upozorilo je da najmanje 5.000 ranjenih osoba treba evakuisati iz Pojasa Gaze.

Predstavnik Ministarstva zdravlja te enklave Ašraf el Kudra je napomenuo da je situacija u skloništima za raseljena lica "katastrofalna zbog širenja bolesti i nedostatka medicinske njege", prenosi Tas.

Ponovio je poziv međunarodnim organizacijama da obezbijede lijekove i gorivo kako bi bolnice mogle nesmetano da rade.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) prijavila je nagli porast akutnih respiratornih infekcija, dijareje, vaški, šuge i drugih bolesti koje se brzo šire, kao i da je 11 od 36 bolnica u Gazi djelimično u funkciji, od kojih se samo jedna nalazi na sjeveru Pojasa, prenosi Rojters.

 

Palestinsko ministarstvo zdravlja je prethodno izvjestilo da je od početka sukoba Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze i tokom eksalacije tenzija na Zapadnoj Obali nastradalo više od 19.000 ljudi.

Prema informacijama Ministarstva zdravlja u Gazi najmanje 18.787 ljudi je ubijeno u palestinskoj enklavi, a minimalan broj ranjenih iznosi 50.897.

 

Ostin: Podrška SAD pravu Izraelu da se brani je nepokolebljiva

 

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je na zajedničkoj konferenciji sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom da je podrška SAD pravu Izraela da se brani "nepokolebljiva", prenosi Rojters.

Ostin je pozvao Izrael da zaštiti civile u Gazi.

"Nastavićemo da insistiramo na zaštiti civila tokom sukoba i na povećanju dotoka humanitarne pomoći u Gazu", rekao je Ostin.

Odgovarajući na pitanje novinara o tome da li je Vašington odredio rok za trenutnu fazu izraelske ofanzive, Ostin je istakao da je riječ o vojnoj operaciji Izraela i da on nije došao u Tel Aviv kako bi diktirao vremenske okvire.

Dodao je da je imao "sjajne" razgovore sa izraelskim zvaničnicima o ciljevima izraelske ofanzive, kao i o smanjenju broja civilnih žrtava.

 

Galant: Izrael će postepeno preći na sledeću fazu operacija

 

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je da su izraelske snage napravile "veoma značajna dostignuća" u borbi protiv Hamasa.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa američkim kolegom Lojdom Ostinom, Galant je rekao da se nada da će eliminacija rukovodstva Hamasa "uskoro biti postignuta".

Izrael će postepeno preći na sledeću fazu operacija, u kojoj će lokalno stanovništvo možda moći da se vrati na sjever pojasa Gaze, rekao je ministar.

"Mogu vam reći da ćemo uskoro moći da razlikujemo različite oblasti u Gazi", dodao je Galant.

To bi omogućilo Izraelu, objasnio je, da počne da radi na vraćanju lokalnog stanovništva "možda prije na sjeveru" nego na jugu, prenosi Gardijan, piše RTS.

Hjuman rajts voč: Izrael namerno izgladnjuje civile u Gazi, što je ratni zločin

 

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč optužila je Izrael da namjerno uskraćuje Palestincima hranu, vodu i druge neophodne potrepštine, ocjenjujući da je izgladnjivanje civilnog stanovništva ratni zločin, prenosi Al Džazira.

Istovremeno, Hjuman rajts voč poziva svjetske lidere da reaguju na ovakvu situaciju u Gazi.

jDirektor te organizacije za Izrael i Palestinu Omar Šakir izjavio je da postoji najmanje pet dokaza da Izrael namjerno izgladnjuje Palestince u Pojasu Gaze i da je to ratni zločin.

Šakir je naveo da je prvi dokaz to što se više od dva mjeseca blokira ulazak hrane i vode u Pojas Gaze, a drugi je što se dozvoljava ulazak samo male količine pomoći.

To je dokumentovano više od dva mjeseca, rekao je Šakir za Al Džaziru.

Šakir je istakao da je treći dokaz uništavanje poljoprivrednog zemljišta u Pojasu Gaze u izraelskim napadima.

Kao četvrti dokaz Šakir je naveo da Izrael u napadima namjerno uništava objekte neophodne za život, kao što su mlinovi, bolnice, vodovodi i kanalizacija. Kao peti dokaz on ističe izjave izraelskih zvaničnika koji su, kako je naveo, "jasno rekli" da je njihova strategija da izgladnjuju civile u Gazi kao sredstvo za postizanje političkih ishoda, kao što je oslobađanje talaca ili uništenje Hamasa.

U novom izvještaju Hjuman rajts voč navodi da Izrael koristi izgladnjavanje civila kao oružje rata u Pojasu Gaze.

 

Rusija i Iran o naporima za prekid vatre u Gazi

 

Zamjenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Mihail Bogdanov i iranski ambasador u Moskvi Kazem Džalali razgovarali su o situaciji u palestinsko-izraelskoj zoni sukoba, s akcentom na povećanje napora o zaustavljanju ratnih aktivnosti, navodi se u poruci na stranici ruskog ministarstva spoljnih poslova.

"Tokom razgovora detaljno je razmotrena bliskoistočna agenda s naglaskom na dešavanja u zoni palestinsko-izraelskog sukoba. Postoji je opšta zabrinutost zbog trenutne eskalacije u Pojasu Gaze. Naglašena je važnost intenziviranja međunarodnih napora u cilju što skorijeg prekida vatre, pružanja humanitarne pomoći civilnom stanovništvu i prevođenja situacije u politički kanal", saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova nakon sastanka Bogdanova i Džalalija u Moskvi.

Osim toga, strane su se dotakle pitanja sirijskog rešenja, uključujući "nastavak bliske koordinacije napora između Rusije i Irana" u interesu podrške jedinstvu, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Sirije, prenose Ria novosti.

Izraelska vojska ubila glavnog finansijera Hamasa 


Izraelska vojska saopštila je da je ubila glavnog finansijera Hamasa Subija Fervanu.

U operaciji u gradu Rafa, izraelski avioni pod vođstvom Šin bejta /izraelske bezbjednosne agencije/ i vojne obavještajne službe, eliminisali su finansijera Hamasa, piše "Džeruzalem post".

U saopštenju vojske navodi dr da su Fervana i njegov brat prebacili velike količine novca Hamasu, koji je između ostalog korišten za isplate teroristima i nabavku vojne opreme. Oni su to radili tako što su novac preusmjeravali kroz svoju kompaniju "Hamsat".

"Sposobnost vojnog krila Hamasa da se bori zavisi od finansijskih sredstava koje dobija. Bez toga njihova sposobnost je znatno umanjena", navodi se u saopštenju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana