Novi češki predsjednik novčano kažnjen zbog nepotpunih podataka o donatorima

Tanjug
Novi češki predsjednik novčano kažnjen zbog nepotpunih podataka o donatorima

PRAG - Novi predsjednik Češke Petr Pavel platio je kaznu od 60 hiljada kruna (oko 2,7 hiljada dolara) zbog nedostatka podataka o sponzorima u nedavnoj kampanji za predsjedničke izbore, javila je Češka TV.

- Pavel je kažnjen od strane Kancelarije za nadzor ekonomskih aktivnosti političkih partija sa rekordnom sumom od 60.000 kruna. Kazna je izrečena zbog nepotpunih informacija o sponzorima u predsjedničkoj kampanji - potvrdio je novinarima Jan Outli iz ove kancelarije.

Prema njegovim riječima, u podacima o nekim sponzorima Pavelovog fonda za kampanju nedostajali su podaci, na primjer, o njihovom mjestu stanovanja i datumima rođenja, što je najčešći nedostatak u ovim dokumentima.

-Ako imate 6.000 sponzora i svi oni moraju da dostave podatke kao što su adresa i datum rođenja, a jedan od njih vam ih ne dostavi, onda nemamo načina da to dobijemo od tih ljudi... Nemam problem sa tim, jer se takve stvari ponekad jednostavno dese - prokomentarisao je češki predsjednik, koji je kaznu platio već 13. marta.

Kako navodi Outli, ovo je prvi put da je njegovo odjeljenje izreklo tako visoku kaznu pojedincu, a obično su u takvim iznosima kažnjavana samo pravna lica.

Još nije poznat obim donacija sa nepotpunim podacima o donatorima. Iznos doniranih iznosa na spisku sponzora po zakonu ne mora biti objavljen. Oni će biti poznati tek iz izvještaja o finansiranju kampanje, a rok za njihovo podnošenje je 2. maj, prenijela je Češka TV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana