Nova vlada neće nastaviti sa deportacijom azilanata

Srna
Nova vlada neće nastaviti sa deportacijom azilanata

LONDON - Britanski premijer Kir Starmer potvrdio je danas da njegova administacija neće nastaviti sa politikom prethodne vlasti da deportuje azilante u Ruandu.

”Program Ruanda je mrtav i sahranjen prije nego što je i počeo. To nikad nije sprečavalo migrante da u manjim čamcima prelaze Lamanš. Nisam spreman da nastavim sa tim jer nije predstavljalo nikakvu prijetnju novim dolascima”, naglasio je Starmer.

Partnerstvo za migraciju i ekonomski razvoj Britanije i Ruande politika je koju je London prvi put predložio u aprilu 2022. godine i prema kojoj bi ilegalni imigranti ili azilanti bili prebačeni u Ruandu radi obrade dokumenata.

Oni kojima bi bio odobren azil ostajali bi u Ruandi i ne bi im bio dozvoljen povratak u Britaniju.

Prvi let u sklopu ovog plana dobio je odobrenje Višeg suda pravde i trebalo je da bude obavljen 14. juna 2022. godine. Međutim, Evropski sud pravde uveo je privremenu mjeru zbog čega je plan obustavljen do zaključka pravnog spora u Britaniji.

Krajem 2022. godine Viši sud je odlučio da je plan zakonit ali da treba ponovo razmotriti slučajeve osam azilanata koji su trebali biti deportovani.

Apelacioni sud je 29. juna 2023. godine odlučio da je plan nezakonit. Vrhovni sud se 15. novembra prošle godine, nakon žalbe, saglasio sa odlukom suda niže instance.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana