Nova poruka odgovornih: Objašnjeno kako je stalo pola planete

Agencije
Nova poruka odgovornih: Objašnjeno kako je stalo pola planete

Šef kompanije koja je odgovorna za jučerašnji zastoj širom svijeta, objavio je na bivšem Tviteru šta se zapravo desilo.

"Kako Crowdstrike nastavlja da radi sa kupcima i partnerima na rješavanju ovog incidenta, naš tim je napisao tehnički pregled događaja. Nastavićemo da ažuriramo naše nalaze kako istraga bude napredovala", rekao je Džordž Kurc.

On je postavio i link koji vodi do tehničkog objašnjenja, u kom piše šta se sve dogodilo i zbog čega je gotovo pola svijeta stalo, od velikih globalnih aerodroma do banaka, zdravstvenih sistema i drugih institucija.

"Dana 19. jula 2024. godine, kao dio tekućih operacija, Crowdstrike je objavio ažuriranje konfiguracije senzora za Vindovs sisteme. Ovo je stalni dio zaštitnih mehanizama Falkon platforme", stoji u objašnjenju. 

"Ovo ažuriranje konfiguracije je pokrenulo grešku, što je dovelo do pada sistema i plavog ekrana smrti (BSOD) na pogođenim sistemima", dodaje se. 

Crowdstrike ističe da je sporno ažuriranje otklonjeno u petak, 19. jula 2024, sat vremena kasnije.

"Ovo nije povezano sa sajber-napadom. Znamo šta je problem i radimo temeljnu analizu da bismo utvrdili kako je došlo do ove logičke greške. Ažuriraćemo nalaze kako istraga bude napredovala", zaključuje se u saopštenju.

Inače, Crowdstrike opslužuje više od 24.000 klijenata, i bez obzira na to što su im poslate instrukcije o rješenju, biće potrebni dani, pa čak i nedjelje da se sve ponovo vrati u normalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana