Nova grupa stranih plaćenika stigla na front, uništen sistem S-300 ukrajinskih snaga

GS/Agencije
U toku je 303. dan rata u Ukrajini
Foto: Agencije | U toku je 303. dan rata u Ukrajini

MOSKVA/KIJEV- U toku je 303. dan rata u Ukrajini. Bijela kuća optužuje grupu Vagner za nabavku oružja iz Sjeverne Koreje- Vagner i Koreja demantuju...

Putin:Najvažnije obezbjediti naoružanje za sve jedinice na frontu

Predsjednik Rusije Vladimir Putin poručio je da je najvažniji zadatak ruskih odbrambenih kompanija da obezbjede naoružanje za sve jedinice koje su na frontu i to u neophodnoj količini, odgovarajućeg kvaliteta i u kratkom roku.

On je to izjavio tokom posete Tuli, gde je obišao fabriku "Ščelkovski val", koja proizvodi protiv-vazdušne sisteme "pancir-S" i "pancir-S1", prenio je Sputnjik.

"Ključni zadatak je da naš odbrambeni kompleks snabde sve jedinice koje su na prvoj liniji fronta svim neophodnim naoružanjem, tehnikom, municijom", rekao je Putin.

On je naglasio da pritom sve to mora da bude izrađeno kvalitetno i u neophodnim količinama.

Ruski predsjednik je takođe napomenuo da je neophodno modernizovati naoružanje imajući u vidu iskustvo ruske vojske koja učestvuje u specijalnoj operaciji u Ukrajini.

 

Rusija: Novi zakon za regrutovanje i obuku sabotera predviđa i doživotni zatvor

Ruski Savet federacije usvojio je danas zakon koji predviđa kaznu u nekim slučajevima i doživotnog zatvora za pomaganje u subverzivnim radnjama.

 Regrutovanje sabotera ili finansiranje sabotaže kažnjivo je zatvorom od osam do 15 godina i kaznu od 300.000 rubalja (4.300 dolara) do 700.000 rubalja (10.100), preneo je TASS.

 Za isto delo koje počini neko ko zloupotrebi službeni položaj predviđena je kazna od 10 do 20 godina zatvora i kazna od 500.000 (7.150 dolara) do milion rubalja (14.300 dolara) ili doživotni zatvor.

 Kazna za obuku sabotera je od 15 do 20 godina zatvora, ili doživotna robija.

Rogozin:Očekujem oporavak do kraja januara i vraćam se na ratište u Donbasu

Bivši šef  ruske svemirske agencije Roskosmos i vodja dobrovoljačke jedinice vojnih stručnjaka "Carevi vukovi" u Donbasu Dmitrij Rogozin izjavio je da očekuje da će se u drugoj polovini januara oporaviti od ranjavanja. 

Dmitrij Rogozin je ranjen 21. decembra u ukrajinskom raketiranju Donjecka, a komad gelera koji mu se zario u ledja je nemoguće odstraniti, prenosi TASS.    

Rogozin se trenutno nalazi na lečenju u Rostovu, odakle će biti prebačen u Moskvu. Ranije je izjavio da će se odmah posle oporavka vratiti na ratište u Donbasu

IAEA spremna da pošalje stalne timove u sve ukrajinske nuklearke

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) spremna je da postavi trajne misije stručnjaka oko i u zoni oko Černobila, saopštila je danas IAEA na svom sajtu.

"IAEA se sprema da pošalje timove na duži vremenski period u četiri ukrajinske nuklearke - Hmelnicki, Rivne i Južna Ukrajina, kao i u Černobil, nakon prošlonedeljnog dogovora premijera Ukrajine Denisa Šmihala i generalnog direktora IAEA Rafela Grosija", navodi se u saopšenju.

 Kako prenosi TASS, misije stručnjaka IAEA pružiće pomoć osoblju u nuklearnim postrojenjima sa ciljem da se održi visok nivo nuklearne bezbednosti.

Zelenski: SAD spremaju još 45 milijardi dolara za Ukrajinu

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je danas ukrajinskim ambasadorima da SAD sprema dodatnih 45 milijardi dolara za Ukrajinu i globalnu bezbjednost.

Zelenski se ponovo obratio javnosti iz Kijeva nakon povratka iz Vašingtona i obećao pobedu u ratu sa Rusijom, a ukrajinskim ambasadorima nagovestio je da SAD spremaju još jedan paket pomoći Ukrajini u iznosu od 45 milijardi dolara, prenosi AP.    

Ukrajinski predsednik zahvalio je i Holandiji na obećanoj pomoći od 2,65 milijardi dolara, koja će u 2023. biti uložena u obnavljanje uništene infrastrukture i kupovinu vojne opreme.

 Ruski napadi na ukrajinsku infrastrukturu nastavljaju se i danas, a u protekla 24 sata ubijeno je najmanje šest civila, dok je 18 ranjeno, saopštila je danas ukrajinska vlada.



Brifing Ministarstva odbrane Ruske Federacije:

- U pravcu Kupjanska likvidirano je više od 30 ukrajinskih vojnika, uništena su dva borbena vozila pješadije i četiri vozila;

- Na Krasno-Limanskom pravcu izvršeni su udari na bazu neprijateljskog ljudstva i tehnike, uništene su dve diverzantsko-izviđačke grupe Oružanih snaga Ukrajine;

- U pravcu Donjecka likvidirano je više od 80 ukrajinskih vojnika i plaćenika, uništena su dva tenka, pet borbenih oklopnih vozila i šest vozila;

- Na Južno-Donjeckom pravcu, u napadu na ljudstvo i tehniku Oružanih snaga Ukrajine, likvidirano je do 45 ukrajinskih vojnika, uništena četiri oklopna transportera i tri kamioneta;

- Uništene su 62 artiljerijske jedinice Oružanih snaga Ukrajine na vatrenim položajima, te ljudstvo i vojna tehnika u 87 okruga;

- Uništena su dva artiljerijska sistema M777 američke proizvodnje;

- Otkrivena je pozicija i uništena radarska stanica ukrajinskog protivvazdušnog raketnog sistema S-300;

- Uništena su dva ukrajinska višecjevna raketna sistema „Grad";

- Oboreno je deset bespilotnih letelica;

- Presretnuta su dva projektila ispaljena iz višecjevnog raketnog bacača HIMARS američke proizvodnje.

 

Snimateljska ekipa „RT Arabik" našla se pod vatrom na periferiji Donjecka, novinari nisu povrijeđeni, ali je ranjeno nekoliko osoba koje su se nalazile u blizini, saopštio je „RT" na svom Telegram kanalu.

U saopštenju se dodaje da je ekipa sada na bezbjednom.

Kijev prebacuje zapadne plaćenike na dio fronta na području Lisičanska, jer su vojnici Oružanih snaga Ukrajine pobjegli sa tih položaja, saopštio je komandant bataljona Drugog vojnog korpusa Narodne milicije LNR pod nadimkom „Čečen".

Prema njegovim riječima, pripadnici ukrajinske vojske ne mogu da izdrže pritisak, te da na to područje dolaze plaćenici iz zemalja članica NATO i ukrajinski nacisti, nacistički bataljoni.

On je istakao da je situacija u djelu fronta kod Lisičanska „konstantno napeta", ali da to ne sprečava ofanzivu ruske vojske.

Aplauzi u kongresu za Zelenskog, ali novac i veće količine oružja izostali

Ukrajinski lider Vladimir Zelenski dočekan je kao heroj u Vašingormu, njegov nastup prekidan je aplauzima u američkom Kongresu čak 18 puta, ali ipak nije dobio "novogodišnje poklone" koje je očekivao - prenose RIA Novosti.

Prije svega, nije izglasana najavljena pomoć od 45 milijardi dolara, jer mnogi kongresmeni republikanci, ali i neke demokrate, žele da se uvjere kuda ide američka pomoć za Ukrajinu.

Neki republikanski poslanici nisu bili oduševljeni istupom Zelenskog i cijelom atmosferom u Kongresu.

Kako prenosi američki časopis "Hil", kongresmeni Loren Bobert iz Kolorada i Mat Genc sa Floride uopše nisu bili impresionirani nastupom Zelenskog.

Kongresmen Čip Roj iz Teksasa navodi da je to bio "politički teatar".

Samo 86 od 213 republikanskih kongresmena, koji su bili prisutni u Kongresu, došlo je da sasluša Zelenskog.

Demokratski senator Kris Kons potvrdio je da su i neki članovi Demokratske partije bili protiv usvajanja pomoći Kijevu u obećanom obimu.

Američki mediji navode da je predsjenik Džo Bajden uvjeravao Zelenskog da će Vašington podržati Kijev po svaku cijenu, čak i ako to republikanci budu blokirali.

On smatra da ukrajinska armija može biti podržana i zajmovima.

Rogov: U eksploziji automobila u Melitopolju povrijeđene dve osobe

U Melitopolju je danas eksplodirao automobil ispred ulaza u gradski park kulture i razonode koji nosi ime Maksima Gorkog i povređene su dve osobe, izjavio je član glavnog saveta ruske administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
     
Rogov je rekao za TASS da se uzroci i okolnosti eksplozije istražuju.
    
Prema preliminarnim informacijama, jedna povrijeđena osoba je hospitalizovana, a dignut je u vazduh automobil "reno daster", prenijela je ruska agencija.

Kijev prebacuje zapadne plaćenike na dio fronta na području Lisičanska, jer su vojnici Oružanih snaga Ukrajine pobjegli sa tih položaja, saopštio je komandant bataljona Drugog vojnog korpusa Narodne milicije LNR pod nadimkom „Čečen".

Prema njegovim riječima, pripadnici ukrajinske vojske ne mogu da izdrže pritisak, te da na to područje dolaze plaćenici iz zemalja članica NATO i ukrajinski nacisti, nacistički bataljoni.

On je istakao da je situacija u dijelu fronta kod Lisičanska „konstantno napeta", ali da to ne spriječava ofanzivu ruske vojske.

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u većini oblasti u Ukrajini

Pored Nikolajevske i dijela Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva, uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je i u Kijevskoj, Čerkaskoj, Poltavskoj, Nikolajevskoj, Harkovskoj, Černigovskoj, Dnjepropetrovskoj, Odeskoj, kao i u dijelu Zaporoške oblasti.

Granatiranje Zaporoške nuklearke je praktično prestalo, situacija je u potpunosti pod kontrolom, izjavio je vršilac dužnosti gubernatora te oblasti Evgenije Balicki.

Eksplozija automobila u centru Melitopolja predstavlja teroristički akt, izjavio je predsednik pokreta „Zajedno sa Rusijom" i član glavnog administrativnog odbora Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

„Došlo je do eksplozije automobila. To je, nesumnjivo, teroristički akt iza koga stoje vojnici kijevskog režima", smatra Rogov.

U eksploziji automobila na parkingu ispred parka „Gorki" u centru Melitopolja povrijeđene su dve osobe, a nema informacija o poginulima.

Peskov: Izjave Zelenskog o planovima za mir ne odgovaraju stvarnosti
    
Kremlj ne zna da li Ukrajina priprema plan za mir, pošto nedavne izjave ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog o mirnom rešenju nisu realne, rekao je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
    
'Ne znamo ništa o navodnom planu Ukrajine za mir. Čuli smo izjave predsjednika Zelenskog o tome, ali sve što je do sada rekao o tome ne odgovara stvarnosti, ona se ne može ignorisati", naveo je.
    
Peskov je dodao da Rusija i SAD nisu započeli razgovore o potencijalnom susretu ruskog i američkog predsjednika Vladimira Putina i Džozefa Bajdena, prenosi TASS.
    
''Više puta je rečeno da se svaki sukob rješava za pregovaračkim stolom. Naravno, pre svega govorimo o brzom okončanju specijalne vojne operacije postizanjem ciljeva koje je postavila Rusija'', rekao je Peskov.

 TASS podsjeća da je ranije ove sedmice predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao da će Moskva pokušati da što pre okonča sukob u Ukrajini, na šta je predsjednik SAD Džozef Bajden rekao da će biti spreman da se sastane s Putinom ako Rusija pokaže ozbiljnost i spremnost na to.

Zelenski se vratio u Kijev nakon posjete Vašingtonu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski saopštio je danas da se vratio u Kijev, nakon posjete Vašingtonu ove nedelje. 

"Ja sam u svojoj kancelariji. Radimo na pobjedi," rekao je Zelenski u video snimku objavljenom na Telegramu.

Prigožin: Tvrdnje da je Vagner uzeo oružje od Sjeverne Koreje spekulacije i glasine

Vlasnik privatne ruske vojne Vagner grupe Jevgenij Prigožin odbacio je kao glasine i spekulacije tvrdnje SAD da je grupa preuzela pošiljku oružja iz Sjeverne Koreje.

Svi znaju da Sjeverna Koreja nije isporučila nikakvo oružje Rusiji već duže vrijeme, naveo je Prigožin u saopštenju, prenio je Rojters.

Sjeverna Koreja demantovala da je nudila oružje Rusiji

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje demantovalo je medijski izveštaj o tome da je Pjongjang nudio Rusiji municiju, navodeći da se transakcija oružja nikada nije dogodila između dvije zemlje, izvijestila je danas zvanična sjevernokorejska agencija KCNA.

“Lažni izvještaj japanskih medija da je DNRK ponudila municiju Rusiji je najapsurdnija obmana, koja nije vrijedna bilo kakvog komentara ili tumačenja”, naveo je portparol Ministarstva u saopštenju koje je objavila KCNA, prenio je Rojters.

Bijela kuća: Vagner grupa nabavlja oružje od Sjeverne Koreje za rat u Ukrajini

Privatni ruski vojni plaćenici Vagner grupe preuzeli su pošiljku oružja iz Sjeverne Koreje, namijenjenu ruskim snagama u Ukrajini, objavila je Bijela kuća.

“Vagner širom svijeta traži dobavljače oružja kako bi podržao svoje vojne operacije u Ukrajini. Možemo da potvrdimo da je Severna Koreja Vagneru prošlog meseca isporučila pešadijske rakete i projektile u Rusiju”, izjavio je Džon Kirbi, portparol Saveta za nacionalnu bezbjednost Bele kuće, preneo je Glas Amerike.

SAD procjenjuju da količina naoružanja koju je isporučila Sjeverna Koreja neće promeniti dinamiku ratovanja u Ukrajini.

Očekuje se da će Pjongjang Rusiji obezbijediti još vojne opreme, prenio je Rojters.

Stručnjaci i poznavaoci naoružanja tvrde da je Pjongjang proizveo balističke rakete koje mogu da pogode ciljeve koji se nalaze bilo gdje na zemlji, kao i oružje kraćeg dometa, izvještava britanska agencija.

Ukrajina: Ruske snage granatirale Nikopolj i Marganec

Ruske snage gađale su noćas iz teške artiljerije Nikopolj i Marganec u Dnjepropetrovskoj oblasti, saopštio je načelnik regionalne vojne uprave Valentin Rezničenko.

Naveo je da su u Nikopolju oštećene privatne kuće, pomoćne zgrade i gasovod, prenosi Interfaks Ukrajina.

U Marganecu se posljedice granatiranja utvrđuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana