Nova era Hamasa: Šta znači dolazak Jahje Sinvara?

Tanjug
Nova era Hamasa: Šta znači dolazak Jahje Sinvara?

ANKARA - Palestinski pokret Hamas sa novim šefom Jahjom Sinvarom djelovaće radikalnije u borbi za opstanak, jer nema drugu opciju, ocjenjuje turski politički analitičar Hasan Basri Ajdenijz.

Komandant Hamasa u Pojasu Gaze, Jahja Sinvar, imenovan je danas za političkog vođu te militantne palestinske grupe, nakon ubistva lidera Ismaila Hanije prošle nedjelje u Teheranu.

Međutim, ocjenjuje Ajdenijz, Jahja Sinvar, koji je zamijenio Haniju, je sasvim drugačije ime u svijetu politike.

Ajdenijz podsjeća da je politička linija Hanije bila usmjerena na pružanje otpora u svim okolnostima, ali da je bio veoma blaga i strpljiva osoba, kaže politički ekspert.

- Sinvar je, pak, neko ko je 22 godine svog života proveo u izraelskim zatvorima i godinama je bio podvrgnut teškom mučenju (i prirodno) postao mnogo teža i iskusnija ličnost. Sinvar, koji je jedno vrijeme preuzeo i bezbjednosnu odgovornost unutar Hamasa, poznat je po neupitnim odlukama o egzekuciji koje je donio, posebno protiv izraelskih doušnika, napisao je Ajdenijz na mreži Iks.

Pored toga, kako je dodao, Sinvar ima značajno iskustvo na terenu jer je lider Hamasa u Gazi od 2017.

- Ukratko, Hamas će od sada preduzeti mnogo radikalnije/oštrije akcije u svojoj borbi za opstanak. Za sada ne preostaje nijedna druga opcija, naveo je Ajdenijz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana