Nostalgija ga odvela u lisice: Sjevernokorejac uhapšen pri pokušaju povratka kući

Tanjug
Nostalgija ga odvela u lisice: Sjevernokorejac uhapšen pri pokušaju povratka kući

SEUL – Državljanin Sjeverne Koreje, koji je prebjegao u Južnu Koreju, priveden je nakon što je, upravljajući ukradenim autobusom, udario u barikadu na mostu u blizini granice dvije zemlje u neuspjelom pokušaju da se vrati u svoju domovinu. Može biti optužen za krađu i kršenje zakona o nacionalnoj bezbjednosti, saopštili su istražitelji.

Muškarac star 30 godina, koji je prebjegao u Južnu Koreju 2011. godine, ignorisao je upozorenja vojnika da se zaustavi dok je u utorak pokušavao da pređe preko mosta južno od jako utvrđene demilitarizovane zone između dvije Koreje, saopštila je južnokorejska policija, prenio je „Gardijan“.

Policija navodi da je čovjek pokušao da se vrati u Sjevernu Koreju zbog teških ekonomskih uslova u kojima živi kao građevinski radnik, kao i zbog nostalgije za porodicom u Sjevernoj Koreji.

Prelasci iz Sjeverne u Južnu Koreju su rijetki, a izbjeglice obično idu u suprotnom smjeru. Više od 34.000 Sjevernokorejaca prebjeglo je u Južnu Koreju od Korejskog rata koji je trajao od 1950. do 1953. godine, prema podacima Seula.

Prema tim podacima, oko 30 Sjevernokorejaca vratilo se u domovinu iz Južne Koreje od 2012. do 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana