NOS: Policijske službe Holandije nezakonito špijunirale grupe stanovnika

Tanjug
Foto: Ilustracija

AMSTERDAM- Holandske policijske obavještajne službe nezakonito su nadgledale pojedine grupe stanovnika tokom 2022. godine, zaključio je Odbor za nadzor obavještajnih i bezbjednosnih službi (CTIVD) te zemlje.

Kako prenosi holandski javni servis NOS, odbor nije naveo koje zajednice su službe nezakonito nadgledale, ali je precizirao da pod zajednicom misli na populacionu grupu "zasnovanu, na primjer, na etničkom porijeklu, verskim ubeđenjima ili zanimanju".

NL Tajms navodi da su na taj način, teoretski, holandske policijske obaveštajne službe možda špijunirale posjetioce neke džamije ili poljoprivrednike koji protestuju.

CTIVD je naveo da su u periodu od 23. februara do 1. jula 2022. godine  policijske obaveštajne službe tri puta izvršile nezakoniti nadzor stanovništva.

Sve policijske jedinice u Holandiji imaju svoje obavještajne službe, podseća NL Tajms i dodaje da one sarađuju sa opštom obavještajnom službom AIVD i nadgledaju ljude koji bi mogli da budu opasni za nacionalnu bezbjednost.

Prema CTIVD, obavještajne službe ponekad dobiju signal "o nekoj osobi ili više njih" i onda odlučuju da istraže cijelu zajednicu kojoj ti ljudi pripadaju.

Predstavnik CTIVD-a Harm Trip rekao je za NOS da u tri slučaja obveštajnog nadzora u 2022. godini policijske službe nisu propisno obrazložile zašto je bio potreban monitoring cele zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana