Normalizovan saobraćaj preko Krimskog mosta

GS/Agencije
Normalizovan saobraćaj preko Krimskog mosta

Rat u Ukrajini – 514. dan. Putnički saobraćaj preko Krimskog mosta privremeno je obustavljen, saopštila je danas Služba za održavanje mosta. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, izjavom da je Krimski most legitimna meta, priznao je svoju odgovornost za državni terorizam, ocenio je danas predsjednik komiteta ruske Državne dume Leonid Slucki.Poljska premješta vojnike na istok zemlje zbog prisustva boraca privatne vojne organizacije "Vagner" u Bjelorusiji. Njemački ministar odbrane Boris Pistorijus poručuje da su Berlin i NATO spremni da podrže Poljsku u odbrani njenog istočnog krila.

Zelenski razgovarao sa Stoltenbergom o deblokadi crnomorskog koridora za žito
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je danas da je telefonom razgovarao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom oko odblokiranja crnomorskog koridora zbog izvoza žitarica.

"Razmenili smo poglede na trenutnu situaciju u Crnom moru i rizike do kojih je došlo kada je riječ o globalnoj bezbjednosnoj sigurnosti po pitanju hrane. Takođe, zajedno smo utvrdili prioritete i buduće korake neophodne za deblokiranje i održive operacije u crnomorskom koridoru za žitarice", istakao je Zelenski na Tviteru.

On je dodao da su razgovarali i o primeni dogovora postignutih na nedavnom samitu NATO-a u Viljnjusu i o daljim akcijama oko integracije Ukrajine u NATO.

Sporazum o izvozu žitarica iz Crnog mora prvi put je potpisan 22. jula prošle godine, uz posredstvo Turske i Ujedinjenih nacija, i produžavan je uglavnom svakih 120 dana, međutim, Rusija je 17. jula objavila da sporazum neće biti produžen.

Dopisnik RIA Novosti poginuo, još tri novinara povrijeđena u ukrajinskom napadu
Ratni dopisnik ruske novinske agencije RIA Novosti je poginuo, a još tri ruska novinara ranjena su danas u ukrajinskom granatiranju u blizini linije fronta u regionu Zaporožja, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane. 

RIA Novosti su objavile da je poginuo njihov ratni dopisnik Rostislav Žuravljov. 

Ministarstvo je navelo da je Kijev izveo napad na novinare koristeći kasetnu municiju. 

Povrijeđen je fotoreporter RIA Novosti Konstantin Mihalčevski, kao i dopisnici ruske agencije Izvestija Roman Polšakov i snimatelj Dmitrij Šikov, javila je REN TV.

Ukrajina: Najmanje 8 civila poginulo, 7 povrijeđeno u ruskim napadima tokom noći
 Najmanje osam civila je poginulo, a sedam povrijeđeno u ruskim napadima na 11 regiona širom Ukrajine tokom noći, saopštile su danas ukrajinske vlasti.

Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su dva civila poginula, a da je jedan povrijeđen kada su ruske snage u petak iz višecevnih raketnih bacača napale Kostjantinovku u regionu Donjecka, prenio je AP. 

Ministarstvo je napisalo na Telegramu da je u napadu srušeno 20 privatnih kuća, da su oštećeni automobili i gasovod.

Dvije osobe su poginule u blizini sjevernog ukrajinskog grada Černigiva, oko 100 kilometara od ruske granice kada su ruske krstareće rakete uništile lokalni kulturni centar i oštetile stambene blokove, izvestila je jutros regionalna vojna uprava.

Tri civila su ranjena u ruskom granatiranju tokom protekle noći grada u blizini nuklearne elektrane u Zaporožju, rekao je danas lokalni načelnik Sergej Lisak.

U Kijevu je noć protekla mirno i nije bilo izdato upozorenje na vazdušnu opasnost, izvestili su dopisnici AP-a.

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su jutros da su preko noći oborile 14 ruskih dronova, uključujući pet iranske proizvodnje, iznad jugoistoka Ukrajine.

Aksjonov: Ukrajina dronovima pokušala da napadne infrastrukturne objekte na Krimu
 Ukrajinska vojska pokušala je dronovima da napadne infrastrukturu u oblasti Krasnogvardejski na Krimu, izjavio je danas guverner ruskog regiona Krim Sergej Aksjonov.

Prema njegovim riječima, na mjestu incidenta nalaze se službenici Ministarstva za vanredne situacije.

Prethodno je saopšteno da je privremeno obustavljen putnički saobraćaj preko Krimskog mosta.

Ruska protivazdušna odbrana oborila je 20. jula dron iznad Krima.

Normalizovan saobraćaj preko Krimskog mosta
Saobraćaj preko Krimskog mosta   normalizovan je danas nakon što je bio bio privremeno obustavljen.

Kretanje vozila na Krimskom mostu ponovo je uspostavljeno, navodi se na Telegram kanalu koji pokriva situaciju na prilazima mostu.

Prethodno je danas na Telegramu objavljeno da je privremeno obustavljen saobraćaj na Krimskom mostu, koji povezuje Rusiju i poluostrvo Krim, prenio je Interfaks.

Šef Krima Sergej Aksjonov rekao je da su Oružane snage Ukrajine pokušale da izvrše napad pomoću bespilotnih letjelica na infrastrukturne objekte na Krimu i naveo da su pripadnici Ministarstva za vanredne situacije izašli na teren, prenose RIA Novosti.

Slucki:Zelenski priznao odgovornost za državni terorizam izjavom za Krimski most
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, izjavom Krimskom mostu, priznao je svoju odgovornost za državni terorizam, ocijenio je danas predsjednik komiteta ruske Državne dume Leonid Slucki.

"Zelenski je priznao krivicu za državni terorizam. Krimski most je vojni cilj za Kijev, koji mora biti neutralisan, kaže šef hunte uz prećutno odobravanje kolektivnog Zapada tokom bezbednosnog foruma u Aspenu", naveo je Slucki na Telegramu nakon što je Zelenski nazvao Krimski most legitimnim vojnim ciljem "koji mora da se neutrališe".

Slucki smatra da je Zelenski dobio "odriješene ruke" i sredstva od "svojih gospodara" da ubija civile, "uključujući i terorističke metode i kasetnu municiju koja sadrži uranijum".

U eksplozijama na mostu na Krimu u ponedjeljak su poginula dva civila i ranjena je jedna maloljetna osoba, a van upotrebe je dio mosta koji se koristi za drumski saobraćaj.

Kijev je pozdravio ovaj napad, ali nije direktno preuzeo odgovornost, a Moskva, koja je pripojila Krim 2014. godine za eksplozije je okrivila Ukrajinu, koja nastoji da povrati tu teritoriju.

Kijev: Uništeno svih pet dronova Šahed koje je noćas lansirala Rusija
Ukrajinska protivvazdušna odbrana uništila je svih pet jurišnih dronova Šahed kojima su ruske snage noćas napale Ukrajinu sa pravca jugoistoka, saopštilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana je tokom proteklog dana uništila devet ruskuh izviđačkih bespilotnih letjelica, prenosi Interfaks Ukrajina.

Ponovo obustavljen drumski saobraćaj na Krimskom mostu
Drumski saobraćaj na mostu koji povezuje Rusiju sa poluostrvom Krim je privremeno blokiran, saopšteno je na Telegramu.

"Mole se oni na mostu i u zoni inspekcije da ostanu mirni i poštuju uputstva službenika obezbjeđenja transporta“, navodi se u saopštenju.

Nije naveden razlog za obustavu saobraćaja.

UN: I Kina zabrinuta zbog obustave izvoza žita iz crnomorskih luka
Rusija se našla pod pritiskom u Savjetu bezbjednosti UN od strane njenog saveznika Kine i zemalja u razvoju, kao i zapadnih zemalja zbog izazivanja globalne krize sa hranom ukoliko nastavi sa sprečavanjem izvoza žita preko crnomorskih luka.

Moskvu su u petak kritikovali i UN i članovi savjeta zbog napada na ukrajinske luke nakon povlačenja iz sporazuma o žitu.

Kao odgovor na to što je Rusija proglasila široka područja u Crnom moru opasnim za brodarstvo, UN su upozorile da bi vojni incident u moru mogao imati "katastrofalne posljedice".

Zamjenik kineskog ambasadora u UN Geng Šuang izrazio je nadu da će Rusija i UN raditi zajedno na obnavljanju izvoza iz obje zemlje "u što kraćem roku" u interesu "održavanja međunarodne bezbjednosti hrane i ublažavanja prehrambene krize posebno u zemljama u razvoju".
 
Zelenski: Krimski most nam donosi rat, to je za Ukrajinu vojni cilj

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski izjavio je da most koji povezuje Krimsko poluostrvo sa Rusijom "donosi rat, a ne mir" i da iz tog razloga predstavlja legitimni vojni cilj.

"Putnički i željeznički most koji je izgradila Rusija i pustila u promet 2018. godine nije samo logistički pravac, već i ruta kojom se dostavlja municija i to se čini svakodnevno. Time se militarizuje Krimsko poluostrvo. Zbog toga je to meta za nas i zato mora biti neutralisana", rekao je Zelenski.

Zelenski je u obraćanju putem video linka učesnicima bezbjednosne konferencije u Aspenu negirao bilo kakvu povezanost između napada na Krimski most i povlačenja Rusije iz Sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka u Crnom moru.

Od eksplozija na Krimskom mostu početkom sedmice poginula su dva civila, a dio mosta je zatvoren za saobraćaj.

Most je teško oštećen u sličnom napadu u oktobru i nedavno je pušten u punu upotrebu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana