"Njujork Tajms" traži od Bajdena da odustane od kandidature

Srna
Foto: X.com

Uredništvo američkog dnevnika "Njujork tajms" zatražilo je danas od predsjednika Džozefa Bajdena da odustane od izbora za predsjednika i da kandidaturu prepusti "jačem kandidatu" koji bi imao više šanse za pobjedu nad bivšim predsjednikom Donaldom Trampom.

U članku urednički kolegijum "Tajms" optužuje Bajdena za "bezobzirnu kocku" u svom nastojanju za borbu za novi mandat nakon katastrofalnog učešća u debati sa Trampom.

Bajden se tokom debate borio da sastavi rečenicu, pravio je greške i kasnio je sa odgovorom na pitanje voditelja debate.

"Ima lidera u Demokratskoj stranci koji bi na bolji, jasniji, sadržajni i energičniji način iznosili alternative drugom Trampovom mandatu. Nema razloga da stranka rizikuje stabilnost i sigurnost zemlje primoravajući glasače da biraju između Trampovih i Bajdenovih nedostataka", piše list.

Prema navodima lista, odstupanje od kampanje bilo bi protivno Bajdenovim ličnim i političkim instinktima, ali televizijska diskusija održana u četvrtak uveče "ne može biti otpisana kao loša noć".

Analitičari navode da odluka lista da osudi Bajdenovu kandidaturu predstavlja veliku promjenu na medijskom nebu za američkog predsjednika, četiri mjeseca pred izbore u novembru.

Članak je objavljen nakon što je određen broj poslanika iz redova demokrata tražio od Bajdena da ponovo razmotri učešće na izborima i da se povuče prije stranačke konvencije u avgustu.

Prema navodima analitičara, sličan potez omogućio bi učesnicima konvencije da slobodno glasaju o eventualnom Bajdenovom nasljedniku u Bijeloj kući.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana