„Njujork tajms": Ruski dronovi „Lancet" zadaju glavobolju ukrajinskim snagama

GS/Agencije
Foto: IN.ua

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je u 516. dan. Dva drona oborena su nad Moskvom, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Nastavljaju se borbe širom Ukrajine.U noćašnjem ruskom napadu dronovima na luku u Odesi povređena su četvorica lučkih radnika, uništen je hangar sa žitom i skladišta za drugu robu, saopšteno je iz komande južnog krila ukrajinske vojske.

Zelenski: Neprihvatljivo je da se produži zabrana izvoza žitarica kopnom

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je produžetak zabrane na izvoz ukrajinskih žitarica kopnom u Evropsku uniju "neprihvatljiv".
"Naša pozicija je jasna: blokiranje izvoza kopnom poslije 15. septembra, kada ističe zabrana, neprihvatljiva je u bilo kojem obliku", naveo je Zelenski na Telegramu, preneo je Rojters.

Pet članica Evropske unije iz centralne Evrope zajednički su od evropskog bloka zatražile da produže zabranu uvoza ukrajinskih žitarica i nakon 15. septembra, kako bi se izbjegli problemi na tržištu, rekao je nedavno mađarski ministar poljoprivrede Ištvan Nađi.

„Njujork tajms": Ruski dronovi „Lancet" zadaju glavobolju ukrajinskim snagama

Ukrajinski vojnici priznaju da im ruski dronovi „Lancet" zadaju veliku glavobolju, piše „Njujork tajms".

„Za nas je to veoma veliki problem", rekao je jedan ukrajinski vojnik za list, napominjući da je ruske dronove teško oboriti, jer više podsećaju na navođene bombe nego na bespilotne letjelice.

Drugi vojnik je dodao da oni mogu da presretnu te dronove samo na kratko vrijeme, obično na 15 sekundi.

List navodi da ruska radio- elektronska tehnika u ogromnoj mjeri prevazilazi ukrajinsku, jer može da otkriva signale mobilnih telefona, da onesposobljava GPS i radio- frekvencije.

Linija fronta u DNR „zamrznuta" zbog nevremena, inicijativa i dalje na ruskoj strani

Linija fronta u Donjeckoj Narodnoj Republici „zamrznuta" je zbog nevremena, pri čemu je inicijativa i dalje na strani ruske vojske, saopštio je savetnik vršioca dužnosti lidera DNR Jan Gagin.

„Imajući u vidu da je nekoliko dana bila jaka kiša, tamo je crnica, to je prepreka i za protivničku vojsku, ali i za nas, u smislu napredovanja tehnike na liniji fronta. Linija fronta je sada malo 'zamrznuta'. I nema nekakvih značajnih, velikih događaja, svakodnevno se 'razmenjuju ljubaznosti', to su takozvani artiljerijski dueli, rad diverzantsko - obaveštajnih grupa. 

Aktivna je avijacija koja napada protivnička utvrđenja", rekao je Gagin za televizijski kanal „Rusija 24".

On je dodao da je borbena inicijativa u ruskim rukama, i da se ona ne mjenja od početka ukrajinske kontraofanzive koja je „ugušena u krvi ukrajinskih vojnika i koja je Ukrajini donijela gubitke u ljudstvu i tehnici dobijenoj od Zapada".

Glavno sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

- Ruske Oružane snage su pogodile komandni centar 65. mehanizovane brigade i skladište goriva Oružanih snaga Ukrajine u Zaporoškoj oblasti;

- Oružane snage Rusije uništile su skladište municije jedinice Oružanih snaga Ukrajine u Hersonskoj oblasti;

- Oružane snage Rusije odbile su pet napada Oružanih snaga Ukrajine u krasnolimanskom pravcu, likvidirano je oko 195 vojnika i zaustavile dejstva diverzantsko- izviđačke grupe;

- Oružane snage Rusije uništile su skladište municije Oružanih snaga Ukrajine u blizini sela Krahmalno u Harkovskoj oblasti;

- Oružane snage Rusije likvidirale su oko 95 ukrajinskih vojnika i samohodnu artiljerijsku jedinicu "Cezar", francuske proizvodnje u kupjanskom pravcu;

- Ruske trupe uništile su skladište municije 128. Brdsko- jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine u Zaporoškoj oblasti;

- Ruske oružane snage na Donjeckom pravcu uspešno su odbile šest napada Oružanih snaga Ukrajine, uključujući u Belogorovki u LNR, gubici neprijatelja su iznosili preko 160 vojnika;

- Oružane snage Ukrajine izgubile su do 120 vojnika i top M777 u južnodonjeckom pravcu i zaporoškom pravcu;

Balicki: Kopneni put do Krima preko teritorije Zaporoške oblasti bezbjedan

Kopneni put do Krima preko teritorije Zaporoške oblasti je bezbjedan, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora oblasti Evgenije Balicki.

„Ali nepoželjno je napuštati autoput da biste posjetili gradove u pravcu sjeverozapada – zbog blizine linije razdvajanja", rekao je on.

On je istakao da se cijeli vodovi ukrajinske vojske.

Prema riječima Balickog, ruske trupe stabilno drže liniju odbrane.

Medvedev: Rusija da bira "nestandardne mete'' za svoje napade

Zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev, ocijenio je danas da ruska vojska treba da izabere nestandardne mete za svoje udare, gdje će efekat biti značajan.

Peskov: Ruska vojska ne gađa crkve

 Ruske snage nikada ne gađaju crkve i civilnu infrastrukturu u Ukrajini, a izvještaji u kojima se tvrdi suprotno nisu tačni, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Maljar: Ukrajinska vojska napredovala na jugu i kod Bahmuta

Za nedjelju dana Oružane snage Ukrajine su ostvarile značajan napredak na južnom frontu i u pravcu Bahmuta, izjavila je danas zamjenica ministra odbrane Ukrajine Hana Maljar.

Navela je da se sada vode borbe u nekoliko oblasti u pravcu Melitopolja i Berdjanska, prenosi Unian.

Agencija navodi da je od početka kontraofanzive ukrajinska vojska na jugu zemlje povratila više od 192 kvadratna kilometra teritorije koju su kontrolisale ruske snage, a kod Bahmuta više od 35 kvadratnih kilometara.

Rusko ministarstvo: Ukrajina napala Krim sa 17 dronova, napad osujećen

Ukrajina je tokom noći, koristeći 17 dronova, pokušala napad na objekte na Krimu, koji je osujećen, saopštilo je danas  Ministarstvo odbrane Rusije.

-Tokom noći 24. jula osujećen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad na objekte na Krimu pomoću 17 dronova. U osujećenom terorističkom napadu nije bilo žrtava - navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane, prenosi TASS.

Ministarstvo odbrane Rusije je preciziralo da je 14 ukrajinskih dronova potisnuto elektronskim sredstvima i da se njih 11 srušilo u vode Crnog mora, a tri su pala na teritoriju poluostrva.

Sistemi protivvazdušne odbrane su uništili tri drona, dodaje se u saopštenju.

FSB: Tragovi eksploziva pronađeni na brodu koji je plovio iz Turske u Rusiju

Tragovi eksploziva pronađeni su na teretnom brodu koji je plovio iz Turske u Rusiju kroz Kerčki moreuz, a prema podacima obavještajne službe, isti teretni brod bio je krajem maja u ukrajinskoj luci Kilija u Odeskoj oblasti, saopštila je pres služba ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB).

FSB navodi da te okolnosti mogu ukazivati na mogućnost korišćenja stranog civilnog plovila za isporuku eksploziva na teritoriju Ukrajine i da je zbog toga teretnom brodu zabranjeno da prođe ispod Krimskog mosta, prenose RIA Novosti.

U saopštenju se navodi da su u subotu pronađeni tragovi dinitrotoluena i tetril eksploziva u prtljažniku stranog teretnog broda na putu iz Turske za luku Rostov na Donu radi utovara žita.

FSB podsjeća da se iz bezbjednosnih razloga provjeravaju brodovi koji idu prema Azovskom moru kroz Kerčki moreuz.

Prema podacima obaveštajne službe, isti teretni brod bio je u ukrajinskoj luci Kilija u Odeskoj oblasti, a u julu je u turskoj luci Tuzla potpuno zamijenjena posada broda, koju čini 12 državljana Ukrajine, a brod je promijenio i ime.

Poslije ukrajinskog napada na Krimski most u noći 17. jula, Rusija je obavijestila Tursku, Ukrajinu i UN da se protivi produženju sporazuma o izvozu žita preko ukrajinskih crnomorskih luka.

Ministarstvo odbrane Rusije je zatim upozorilo da će od 20. jula svi brodovi koji plove Crnim morem ka ukrajinskim lukama biti smatrani potencijalnim prevoznicima vojnog tereta, a da će se zemlje pod čijim zastavama plove smatrati uključenim u sukob na strani Kijeva.

Zaharova: Napad dronovima na Moskvu je međunarodni terorizam

Napad dronovima na Moskvu predstavlja akt međunarodnog terorizma, saopštila je portparolka ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

- To je akt međunarodnog terorizma - rekla je diplomata televiziji RTVI, komentarišući incident.

Ukrajina je pokušala da izvede teroristički napad na objekte u Moskvi sa dvije bespilotne letjelice, obje su suzbijene sistemima za elektronsko ratovanje, nije bilo žrtava, saopštilo je u ponedjeljak rusko Ministarstvo odbrane.

Krim: Ruska PVO oborila 11 ukrajinskih dronova, pogođeno skladište municije

Jedanaest ukrajinskih bespilotnih letjelica je oboreno vatrom ruske protivvazdušne odbrane ili ometano i srušeno sistemima za elektronsko ratovanje iznad Krima, izjavio je danas guverner Krima Sergej Aksjonov.

Naveo je da je pogođeno skladište municije na sjeveru poluostrva.

-Jedanaest neprijateljskih dronova je oboreno od strane ruske protivvazdušne odbrane ili ometano sistemima za elektronsko ratovanje na nebu iznad Krima. Ipak, pogođeno je skladište municije u Džankojskom okrugu - napisao je Aksjonov na Telegramu.

Naveo je da su fragmenti pogođenih dronova oštetili jednu privatnu kuću u Kirovskom okrugu, prenosi TASS.

Rusija ima vojnu vazduhoplovnu bazu u blizini Džankoja, navodi Rojters.

Ukrajina: U ruskom napadu na Odesu uništeno skladište žitarica, povrijeđene četiri osobe

U noćašnjem ruskom napadu dronovima na luku u Odesi povređena su četvorica lučkih radnika, uništen je hangar sa žitom i skladišta za drugu robu, saopšteno je iz komande južnog krila ukrajinske vojske.

Došlo je do požara u jednoj od proizvodnih prostorija koji je kasnije ugašen, prenosi Interfaks Ukrajina.

U saopštenju se navodi da su, prema preliminarnim informacijama, uništena tri ruska drona.

Dodaje se da je Rusija u noćašnjem napadu na lučku infrastrukturu u Odesi koristila iranske dronove Šahed.

Blinken: Vjerujem da će Kijev dobiti F-16, važno je da piloti budu dobro obučeni

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da vjeruje da će Kijev dobiti američke avione F-16.

-Najvažniji fokus je na tome da, kada dobiju avione, piloti budu dobro obučeni, da mogu sami da održavaju avione i koriste ih pametno - poručio je Blinken.

Koalicija od 11 država će početi da obučava ukrajinske pilote da lete na avionima F-16 u avgustu u Danskoj, a centar za obuku će biti u Rumuniji.

Blinken je istakao da je Ukrajina "povratila polovinu teritorije koju je Rusija uzela na početku invazije", ali da se Kijev suočava sa "veoma snažim borbama" u pokušaju da povrati još teritorije.

-Ukrajina je već povratila oko 50 odsto teritorije, koja je na početku bila osvojena. Ovo su i dalje rani dani kontraofanzive. Teško je - rekao je on za CNN.

Blinken je dodao da se neće sve odigrati u narednih nedjelju ili dvije.

-Mislim da govorimo o narednih nekoliko mjeseci - istakao je Blinken, prenio je Rojters.

Ranije ovog mjeseca, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da kontraofanziva ide "sporijim tempom nego što se to želi".

Britanska novinska agencija navodi da je Ukrajina povratila neka sela na jugu i teritoriju oko uništenog grada Bahmuta na istoku, ali da nije napravila veći proboj protiv dobro utvrđenih ruskih linija.

MO Rusije: Osujećen pokušaj ukrajinskog napada dronovima

Dvije ukrajinske bespilotne letjelice koje su jutros lansirane na objekte u Moskvi elektronski su ometene i srušene, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

-Ujutro 24. jula osujećen je pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad na objekte u Moskvi koristeći dvije bespilotne letjelice. Dvije ukrajinske bespilotne leteljice su se srušile nakon što su elektronski ometene - navelo je rusko ministarstvo, dodajući da nije bilo žrtava, prenosi TASS.

Prema riječima zvaničnika ministarstva, razbijeni su prozori na površini od 50 kvadratnih metara na 17. i 18. spratu poslovne zgrade u centru Moskve.

Napade dronovima na dvije zgrade u Moskvi potvrdio je na svom „Telegram“ kanalu i gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin.

-Jutros oko četiri sata registrovani su napadi dronom na dva nestambena objekta, bez veće materijalne štete i povrijeđenih. Na licu mjesta su angažovane sve hitne službe - napisao je gradonačelnik Moskve.

Prethodno je saopšteno da su ostaci jednog drona pronađeni na Komsomolskom prospektu 17, u centru Moskve, i da je u tom dijelu grada saobraćaj bio obustavljen.Rojters navodi da je ta lokacija udaljena oko dva kilometra od zgrada Ministarstva odbrane.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana