Njujork tajms: Dokumenti Pentagona predviđaju četiri scenarija u ukrajinskom ratu

Tanjug
Njujork tajms: Dokumenti Pentagona predviđaju četiri scenarija u ukrajinskom ratu

NjUJORK- Tajni obavještajni dokument do kojeg je došao Njujork tajms, a koji je bio među onima koji su procurili na internet ove godine, opisuju četiri moguća scenarija o okončanju sukoba Ukrajine.

 Hipotetički scenariji uključuju smrt predsjednika Rusije Vladimira Putina, kao i predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, smjenu rukovodstva u Oružanim snagama Rusije i ukrajinski udar na Kremlj.

U dokumentu se navodi da će rat najvjerovatnije biti dugotrajan, kao i da bi svaki "vajld card" scenario potencijalno mogao da dovede do eskalacije u Ukrajini, dogovorenog okončanja sukoba ili da nema suštinskog uticaja na putanju rata.

Kako navodi njujorški dnevnik, dokument koji sadrži moguće scenarije tipičan je produkt obavještajnih agencija, osmišljen da pomogne vojnim oficirima i kreatorima politike da razmotre moguće ishode velikih događaja, u procjeni sopstvenih mogućnosti

Dokument je označen kao "RELIDO", što ukazuje da odluku o objavljivanju informacija, a primjer stranim partnerima, donose određeni visoki zvaničnici. Datiran je na 24. februar, sa oznakom "JEDNA GODINA", što sugeriše da je analiza sprovedena godinu dana od početka invazije.

Jedan od četiri hipotetička scenarija pokazuje šta bi se moglo dogoditi ako Ukrajina udari na Kremlj. Identifikovan je širok spektar potencijalnih implikacija.

Događaj bi mogao da dovede do eskalacije, pri čemu bi Putin razmotrio upotrebu taktičkog nuklearnog oružja ili bi ga zabrinutost javnosti mogla navesti na pregovore o okončanju sukoba.

Bajdenova administracija je posebno zabrinuta zbog mogućeg udara Ukrajine na Moskvu jer bi to moglo izazvati dramatičnu reakciju Rusije.

Opasnosti od ovakvog napada Ukrajine jedan su od razloga što Sjedinjene Države oklijevaju da Kijevu obezbijede rakete većeg dometa, navodi list.

Neke analize obavještajnih agencija procjenjuju najvjerovatnije posljedice određenog događaja, dok glavni dokument samo opisuje moguće scenarije bez procjena vjerovatnoće pojedinih ishoda.

Američki zvaničnici su odbili da kažu da li je dokument originalan, ali nisu osporili njegovu autentičnost. Dokument je sličan drugim dokumentima koje su izradili službenici Pentagona, čija je je autentičnost takođe potvrđena.

Američki zvaničnici su takođe upozorili da su dokumenti datirani i da u mnogim slučajevima ne predstavljaju trenutne procjene raznih obavještajnih agencija.

Drugi strogo povjerljivi dokument do kojeg je došao Tajms uključuje detalje o pregovorima o cenama ruskog goriva u Africi.

Prema dokumentu od 17. februara, vlasti Malija su u to vrijeme bile nezadovoljne cijenama goriva i nastavile su pregovore sa ruskim ministarstvom energetike i predstavnicima Afričke politologije, entiteta povezanog sa privatnom vojnom kompanijom Vagner.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana