Njujork uvodi nova pravila: Vlasnici picerija ogorčeni - "uništićete picu"

G.S.
Njujork uvodi nova pravila: Vlasnici picerija ogorčeni - "uništićete picu"

NjUJORK - Zbog novih pravila, koja predviđaju izbacivanje iz upotrebe tradicionalne peći na ugalj i drva, mnoge picerije će morati da mijenjaju uređaje.

Odeljenje za zaštitu okoline (DEP) Njujorka izradio je nova pravila koja bi naložila restoranima koji koriste decenijama staru metodu pečenja, da smanje emisiju ugljenika do 75 odsto, prenosi Njujork post.

- Svi Njujorčani zaslužuju da udišu zdrav vazduh, a peći na drva i ugalj su među onima koji najviše doprinose štetnim zagađivačima u naseljima s lošim kvalitetom vazduha - rekao je portparol DEP-a Ted Timbers.

Pravilo bi moglo da podrazumijeva da picerije s takvim pećima kupe skupe uređaje za kontrolu emisije, a vlasnik jednog bruklinskog lokala rekao da je već “bacio” 20.000 dolara na sistem filtera vazduha.

Zvaničnici Njujorka predviđaju da će novom mjerom biti pogođeno oko 100 restorana.

Mnogi pica majstori tvrde da će ta mjera “ubiti picu”.

- Ako se igrate sa temperaturom u pećnici, promijenićete ukus. Ta cijev, taj dimnjak, stvara savršenu uzlaznu struju, održava temperaturu savršenom, to je umjetnost koliko i nauka. Oduzmeš ugljenik, ono zbog čega je pica odlična, ubiješ je - rekao je jedan od njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana