Njujork: Erdogan i Netanijahu tokom prvog susreta razgovarali o saradnji

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

NjUJORK- Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan i izraelski premijer Benjamin Netanijahu tokom prvog susreta u Njujorku dogovorili su se o skorim uzvratnim posjetama i razgovarali o unapređenju saradnje dvije zemlje.

Erdogan i Netanijahu su se sastali na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, saopštila je Netanijahuova kancelarija.

Erdogan i Netanijahu razgovarali su o političkim, ekonomskim i regionalnim temama, kao i izraelsko-palestinskom pitanju, saopštila je kancelarija turskog predsjednika na platformi X (Tviter).

Erdogan je rekao da dvije zemlje mogu da sarađuju u oblasti energetike, tehnologije, inovacija, vještačke inteligencije i sajber bezbjednosti, navela je kancelarija.

Izraelska televizija Čenel 12 javila je da bi Erdogan mogao sljedećeg mjeseca da obilježi 100. godišnjicu turske Republike hodočašćem u veliku jerusalimsku džamiju.

Ta informacija nije zvanično potvrđena, prenio je Rojters.

Odnosi između Turske i Izraela, bivših saveznika, pogoršani su kada su izraelske snage ubile 10 Turaka u napadu 2010. godine na brod aktivista koji su podržavali Palestince, a koji je pokušao da probije blokadu u Pojasu Gaze.

Ankara je tada protjerala izraelskog ambasadora, da bi ponovo vratila diplomatskog predstavnika 2016. godine, ali je ambasador ponovo protjeran dvije godine kasnije zbog ubistva na desetine Palestinaca koji su učestvovali u nasilnim protestima u Gazi.

Izrael je zbog posete lidera palestinskog Hamasa Ankari proterao turskog ambasadora 2018. godine.

Posjeta izraelskog predsjednika Isaka Hercoga Turskoj u martu 2022, praćena posetom oba ministra spoljnih poslova, pomogla je odmrzavanju odnosa između dvije zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana