Nju Delhi obavijen smogom, zatvorene sve osnovne škole

Srna
Foto: Tanjug/AP

NjU DELHI - Glavni grad Indije Nju Delhi potpuno je zahvaćen smogom već drugi dan, a kvalitet vazduha u nekoliko dijelova grada i dalje je veoma loš, dan nakon što je indeks kvaliteta vazduha dostigao opasne nivoe prvi put ove zimske sezone.

Centralni odbor za kontrolu zagađenja objavio je jutros da je u Nju Delhiju registrovano zagađenje vazduha od 466. Ukoliko je zagađenje preko 400, smatra se opasnim, jer može da utiče na zdravlje ljudi i ozbiljno pogađa lica koja imaju hronična oboljenja.

Takođe, nivoi najopasnijih čestica vazduha PM2,5, koje mogu da uđu u krvotok, jutros su 35 puta veći u odnosu na ono što preporučuje Svjetska zdravstvena organzacija.

Zbog zagađenja vazduha sve osnovne škole u Delhiju su zatvorene i ostaće zatvorene naredne dva dana.

Vlasti su, takođe, zabranile građevinske radove, ukoliko nisu suštinski bitni, i uvele restrikcije na određene kategorije vozila u Delhiju u okviru akcionog plana.

Lica koja prekrše ove propise biće kažnjena visokim novčanim kaznama.

Indijski mediji kažu da je rastući nivo zagađenja u Delhiju nastupio usljed slabog vjetra, ali i dima zbog paljevina strnjišta.

Indijski seljaci revodno u ovo doba godine pale strnjišta nakon oktobarske žetve.

U međuvremenu, Indija se sprema za veliki praznik Divali kada vjernici pale lampe i vatromet. Vlasti Nju Delhija, grada od 20 miliona stanovnika, zabranile su vatromet i petarde kako bi se smanjilo zagađenje.

Zabrana uključuje proizvodnju, skladištenje, aktiviranje i paljenje svih tipova vatrometa do 1. januara 2024. godine.

Nju Delhi je najzagađeniji grad na svijetu, a naučnici upozoravaju da zagađenje skraćuje život žitelja Delhija za oko 12 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana