Njemačko tužilaštvo: Napad u kojem je ubijen policajac vjerovatno vjerski motivisan

Tanjug
Foto: FAZ.net

BERLIN - Njemačko Federalno tužilaštvo saopštilo je da je otvorilo istragu o napadu u kojem je ubijen policajac u Manhajmu i da sumnja da je riječ o vjerski motivisanom napadu.

Kako je navedeno, najviše državno tužilaštvo preuzelo je u ponedeljak ovaj slučaj zbog njegove “posebne važnosti”, a sumnja se da je napadač, Avganistanac star 25 godina, želio da spriječi slobodu govora kritičara islama, prenosi Dojče vele.

Osumnjičeni je devet godina živio u Njemačkoj i za to vrijeme nije imao krivični dosije, a sada će vjerovatno biti suočen sa optužbama za ubistvo, pokušaj ubistva i pet slučajeva nanošenja tjelesnih povreda.

Njemački ministar pravde Marko Bušman napisao je u ponedjeljak na platformi Iks da postoje “jasne indicije o islamističkom motivu”, dodajući da “islam pripada Njemačkoj, ali islamizam ne”.

Oko 8.000 ljudi okupilo se u Manhajmu da oda počast policajcu koji je juče umro, nakon što je u petak povrijeđen u napadu.

U tom napadu povrijeđeno je nekoliko ljudi, među kojima i konzervativni političar i antiislamski aktivista Mihael Šturcenberger, koji je izboden nožem tokom javnog skupa, nakon čega je policija pucala i ranila napadača, prenio je ranije Rojters.

Na snimku koji se pojavio na društvenim mrežama vidi se kako policajac puca u napadača sa tla, dok se istovremeno bori da savlada drugog muškarca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana