Njemački državljanin osuđen na smrt u Bjelorusiji zatražio zvanično pomilovanje

Tanjug
Foto: Telegram

MINSK - Njemački državljanin Riko Kriger, koji je u Bjelorusiji osuđen na smrtnu kaznu zbog optužbi za terorizam, zatražio je zvanično pomilovanje, objavio je danas Telegram kanal blizak predsjedniku Aleksandru Lukašenku.

Kako navodi agencija Belta, Lukašenko je saopštio da će on, kao predsjednik, donijeti konačnu odluku u ovom slučaju, a takođe je pozvao ljude upoznate sa situacijom na razgovor.
    
"Odluka mora da se donese. Samo želim da se konsultujem sa vama u vezi sa tim", poručio je on neidentifikovanim osobama koje su na slici prikazane sa njim za stolom.
    
U intervjuu za državnu televiziju Belorusija-1 objavljenom prošle nedjelje, Kriger je rekao da je dobio zadatak od ukrajinske bezbjednosne službe SBU da fotografiše vojna mesta u Belorusiji prošlog oktobra i da mu je rečeno da postavi eksploziv na prugu jugoistočno od Minska.
    
Došlo je do eksplozije u kojoj niko nije povređen.
    
Rojters navodi da nije poznato da li je Kriger govorio pod prinudom.
    
Ministarstvo spoljnih poslova Njemačke potvrdilo je ranije ovog mjeseca da je njemački državljanin osuđen na smrt u Bjelorusiji, jedinoj evropskoj zemlji u kojoj se i dalje primenjuje smrtna kazna.
    
Ovaj zahtjev olazi u trenutku kada Rusija pregovara sa Zapadom o mogućoj razmeni zatvorenika u koju je uključen američki novinar Evan Gerškovič, koji je u Rusiji osuđen za špijuniranje, što on negira.
    
Među onima koje bi Rusija željela da oslobodi je Vadim Krasikov, Rus koji u Njemačkoj služi doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva, piše britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana