Njemačka zabranjuje desničarski časopis, pretresi u četiri pokrajine

Agencije
Njemačka zabranjuje desničarski časopis, pretresi u četiri pokrajine

Vlasti u četiri njemačke pokrajine pretražile su nekretnine povezane s desničarskim ekstremističkim časopisom Compact nakon što je ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo izdavanje tog časopisa, optuživši ga da radi protiv ustavnog poretka.

U saopštenju ministarstva navodi se da su pretrage nekretnina časopisa, kao i domova njegovih vodećih osoba, uprave i vodećih akcionara u Brandenburgu, Hesenu, Saskoj i Saskoj-Anhaltu bile usmjerene na zapljenu imovine i drugih dokaza.

Glavni urednik se još nije oglasio

- To je centralno glasilo desničarske ekstremističke scene. Ovaj časopis na neizreciv način potiče mržnju prema Jevrejima, ljudima s istorijom migracija i našoj parlamentarnoj demokratiji, rekla je ministarka unutrašnjih poslova Nensi Feser.

Zabranom, koja se odnosi i na društvo kćer Compacta Conspect Film, zabranjuje se bilo kakav nastavak dosadašnjih aktivnosti. Glavni urednik časopisa Compact Juergen Elsaesser nije odmah odgovorio na e-mail zahtjev za komentarom.

Mjesečnik sa tiražom od 40.000 primjeraka i širokom prisutnošću na društvenim mrežama širi koncept društva koji nastoji prikazati određene etničke grupe kao građane drugog reda i stvoriti klimu marginalizacije, saopštilo je ministarstvo.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana