Njemačka vojska pruža radarske podatke policiji koja istražuje sumnjivi let drona

Tanjug
Foto: Ilustracija

BERLIN - Njemačka vojska pruža radarske podatke policiji koja istražuje sumnjive letove drona iznad industrijskog parka u sjevernoj Njemačkoj, izjavio je danas neimenovani portparol njemačke teritorijalne komande za Rojters.

Njemačko tužilaštvo saopštilo je u četvrtak da je pokrenulo istragu o ponovljenim letovima bespilotnih letjelica iznad ključne infrastrukture u sjevernoj Njemačkoj pod sumnjom da je riječ o špijunskim aktivnostima.

Državno tužilaštvo u Flenzburgu pokrenulo je preliminarnu istragu zbog sumnje da je riječ o „aktivnosti agenata u svrhu sabotaže u vezi sa ponovljenim letovima dronovima“, rekao je viši javni tužilac Bernd Vinterfeld.

Vinterfeld je naveo da ne može da iznese više detalja o istrazi zbog pitanja državne bezbjednosti.

List Bild, koji je prvi javio o istrazi, citirao je interni policijski izveštaj u kojem se navodi da je zona zabrane letova iznad nuklearne elektrane prekršena nekoliko puta ovog mjeseca.

Kako prenosi taj list, vlasti kriminalističke policije njemačke savezne države Šlezvig-Holštajn pretpostavljaju da su u pitanju ruski dronovi „orlan-10“, koji imaju domet od 500 do 600 kilometara i mogu da lete brzinom od više od 100 kilometara na sat.

Njemačka, koja je jedna od zemalja koje su uputile najveću vojnu pomoć Ukrajini

od ruske invazije 2022. godine, pojačala je pripravnosti zbog sabotažnih aktivnosti, a nedavno je zatvorila vojnu bazu zbog sumnji na kontaminiranu vodu iz slavine, što se pokazalo netačnim.

U aprilu su uhapšena dvojica njemačko-ruskih državljana pod sumnjom da su planirali sabotaže. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana