Njemačka uvodi kontrolu na svim svojim kopnenim granicama

Tanjug
Njemačka uvodi kontrolu na svim svojim kopnenim granicama

Njemačka od 16. septembra uvodi privremene kontrole na svim svojim kopnenim granicama, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje.

- Uz postojeće privremene unutrašnje granične kontrole na kopnenim granicama sa Austrijom, Švajcarskom, Češkom i Poljskom, Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova naložilo je privremenu kontrolu unutrašnjih granica na kopnenim granicama sa Francuskom, Luksemburgom, Holandijom, Belgijom i Danska na period od šest mjeseci, o čemu je obaviještena Evropska komisija - navodi se u saopštenju.

Pored toga, postoji mogućnost odbijanja ljudi na svim njemačkim kopnenim granicama u skladu sa evropskim i nacionalnim pravom.

Ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer izjavila je da Njemačka jača unutrašnju bezbjednost konkretnim djelovanjem i nastavlja težak kurs protiv iregularnih migracija.

- Nastavićemo da se držimo ove linije. Dok ne postignemo snažnu zaštitu spoljnih granica EU novim Zajedničkim evropskim sistemom azila i drugim mjerama, želimo da još pažljivije nadgledamo naše nacionalne granice - naglasila je njemačka ministarka.

Prema njenim riječima, takva mjera će posebno ojačati zaštitu od prijetnji kao što su islamistički teror i ozbiljan prekogranični kriminal. Takođe ima za cilj da spriječi rute krijumčarenja ljudi.

- Činimo sve što možemo da zaštitimo ljude u našoj zemlji od ovoga, uključujući i dalekosežne mjere koje sada preduzimamo - naglasila je Fezer.

Na ovaj način savezna policija može da rasporedi čitav niz stacionarnih i mobilnih ispostava granične policije na svim njemačkim kopnenim granicama.

Provjere granične policije vrše se fleksibilno u zavisnosti od trenutne situacije i u saradnji sa kolegama u graničnim zemljama, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana