Njemačka tražila od Poljske objašnjenje o nezakonitom izdavanju viza

Tanjug
Foto: Twitter

BERLIN- Zvaničnici njemačke vlade razgovarali su danas sa poljskim kolegama, tražeći od njih da pojasne koliko je viza izdato u okviru nezakonitog programa u kojem su neka poljska konzularna predstavništva izdavala vize u Africi i Aziji, u zamjenu za novčanu naknadu, izjavio je jedan njemački zvaničnik.

Poljsku nedjeljama potresaju izvještaji da su njena konzularna odjeljenja od 2021. godine izdala oko 250.000 viza izbjeglicama iz Azije i Afrike u zamjenu za mito od po nekoliko hiljada dolara, prenosi AP.

Poljska je članica bezvizne zone EU poznate kao Šengenska zona i kada se izbjeglice dokopaju Poljske mogu slobodno da prelaze evropske granice, uključujući i njemačku granicu.

Konzervativna vlada u Varšavi potvrdila je da je došlo do nekih grešaka, ali podsjeća da su vlasti izvršile neka hapšenja i otpuštanja insistirajući da obim ovog problema nije toliko velik kao što su prenosili poljski mediji.

Njemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer razgovarala je danas telefonom sa poljskim kolegom Marijušom Kaminskim dok je poljski ambasador u Njemačkoj Darijuš Pavlos pozvan na razgovor sa njemačkim državnim sekretarom Berndom Kreserom u ministarstvu unutrašnjih poslova u Berlinu, rekao je za AP neimenovani zvaničnik njemačke administracije.

Isti izvor je dodao da su njemačke vlasti također postavile pitanje koje protivmjere preduzima vlada u Varšavi.

Njemački zvaničnik koji je zahtijevao anonimnost primijetio je da je njemačka savezna policija zbog trenutne situacije sa izbjeglicama značajno pojačala sigurnosne mjere u pograničnim područjima i na njemačkim granicama, posebno na njemačko-poljskoj granici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana