Njemačka strahuje od napada Rusije, podižu nivo bezbjednosti

Tanjug
Njemačka strahuje od napada Rusije, podižu nivo bezbjednosti

BERLIN - Vazdušna baza NATO Gajlenkirhen u Njemačkoj prošle nedjelje je privremeno podigla nivo bezbjednosti zbog obavještajnih podataka o mogućoj prijetnji ruske diverzantske akcije.

Jedna strana obavještajna služba dala je "ozbiljne indikacije" pripremnih radnji za vjerovatni ruski akt sabotaže protiv baze NATO-a, koji bi vjerovatno uključivao upotrebu dronova, prenosi Politiko, pozivajući se na pisanje njemačkog lista Tagesšpigel.

Veći dio dana, u vazdušnoj bazi Zapadnog odbrambenog saveza u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji na snazi je drugi najviši nivo bezbjednosti.

Po dobijanju informacija, većina osoblja je poslata kućama kako bi se potencijalni rizik sveo na minimum, ali vazdušni saobraćaj nije prekinut i nastavio je da funkcioniše normalno. 

S obzirom na to da nije bilo incidenata u vazduhoplovnoj bazi, nivo bezbjednosti je u petak popodne sveden na prethodni nivo. 

Oko 1.600 ljudi radi na aerodromu, gdje se nalaze specijalne letjelice koje se trenutno koriste prvenstveno za nadgledanje vazdušnog prostora u istočnom krilu NATO-a, rekao je portparol odbrambenog saveza. Radar baze je u stanju da locira i identifikuje druge avione na dometu većem od 400 kilometara. 

Porast nivoa uzbune uslijedio je nakon niza nedavnih prijetnji sabotaže u Njemačkoj. Prije dvije nedjelje, baza Gajlenkirhen i još jedna vojna baza u blizini aerodroma u Kelnu bile su privremeno zatvorene pošto su vlasti istraživale moguću sabotažu snabdijevanja vodom. 

Vazdušna baza Keln-Van je glavno transportno čvorište za ukrajinske vojnike obučene u Njemačkoj.

Ranije, u junu, ruski saboteri su zapalili fabriku metala koja pripada odbrambenom preduzeću "Diehl" u Berlinu. Prema zapadnim bezbjednosnim zvaničnicima, cilj diverzanata je bio da ometaju isporuke kritičnog oružja i municije u Ukrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana