Njemačka povlači sisteme Patriot iz Poljske u skladu sa ranijim planovima

Tanjug
Njemačka povlači sisteme Patriot iz Poljske u skladu sa ranijim planovima

BERLIN - Njemačka će, u skladu sa ranijim planovima, povući tri jedinice protivvazdušnog odbrambenog sistema Patriot iz Poljske, nakon skoro godinu dana, koliko su bile raspoređene u toj zemlji, saopštilo je danas ministarstvo odbrane u Berlinu.

Zajedno sa sistemima Patriot, oko 300 njemačkih vojnika je od početka godine stacionirano u poljskom gradu Zamošću, oko 50 kilometara od ukrajinske granice, kako bi zaštitili južni grad i važnu željezničku vezu sa Ukrajinom, prenosi Rojters.

Njemačka je poslala Patriot sisteme nakon što je zalutala ukrajinska raketa prošlog novembra pogodila poljsko selo Przevodov, u incidentu koji je izazvao strahovanja da će se rat u Ukrajini preliti preko granice.
  Njemačko ministarstvo je u avgustu saopštilo da je malo vjerovatno da će se stacioniranje produžiti nakon kraja ove godine, jer će Patriot sistemi ili biti potrebni za upotrebu snagama NATO tokom 2024. ili će morati da budu poslati na održavanje.

Njemački vojnici će završiti svoje operacije u petak i početi sa preraspoređivanjem od sledeće nedelje, saopštilo je ministarstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana