Njemačka: Policija uhapsila 7 osoba osumnjičenih za osnivanje terorističke grupe

Tanjug
Foto: Ilustracija

BERLIN- Njemačka policija uhapsila je danas sedam osoba zbog sumnje da su osnovali terorističku organizaciju u cilju izvođenja napada slično Islamskoj državi, rekli su tužioci.

 Tužioci su naveli da su uhapšeni državljani Turkmenistana, Tadžikistana i Kirgizije u njemačkoj saveznoj državi Severna Rajna-Vestfalija, da su se oni poznavali od ranije dugo vremena, a da su ušli u zemlju iz Ukrajine nedugo nakon što je počeo rat 2022. godine, prenosi Rojters.

Oni su formirali terorističku organizaciju u junu 2022. godine i razmatrali su ciljeve u Njemačkoj i pokušavali da nabave oružje, ali u trenutku hapšenja nisu imali konkretne planove za napad, navodi se u saopštenju tužilaca.

Osim državljanina Kirgizije, osumnjičeni uhapšeni u Njemačkoj takođe su prikupljali novac za Islamsku državu od aprila 2022. i više puta ga prenosili grupi u inostranstvo.

Holandske vlasti su danas uhapsile još dvojicu osumnjičenih povezanih sa grupom, muškarca iz Tadžikistana i njegovu suprugu iz Kirgizije koji su boravili u Holandiji od 2022. godine.

Muškarac je osumnjičen da je pripadnik Islamske države i da je primio naređenje za planiranje napada, iako planovi nisu bili konkretni, naveli su holandski tužioci u odvojenom saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana