Njemačka: Podignute optužnice protiv četiri ekstremna desničara

Tanjug
Foto: Ilustracija

BERLIN- Njemačke vlasti podigle su optužnicu protiv četiri osumnjičena člana krajnje desničarske grupe, koja je planirala da ubije ekstremiste krajnje ljevice, saopštilo je danas njemačko tužilaštvo.

Četvorica muškaraca optužena su za djela kao što su nanošenje teških tjelesnih povreda, opiranje prilikom hapšenja i napadanje policajaca, remećenje javnog reda i mira, i kršenje zakona o oružju, prenio je AP.

Muškarci su pritvoreni u centralnoj Njemačkoj u aprilu, a savezno tužilaštvo je podiglo optužnice ranije ovog mjeseca.

Tužioci su rekli da je optužena četvorka bila na čelu ekstremno desničarske sportske borbene grupe nazvane "Nokaut 51", koja je održalavala treninge u lokalnom štabu male desničarske stranke u Azjenahu, u Tiringiji, sa ciljem da obuče mladiće i utreniraju ih za ulične tuče.

Grupa, koja je imala oko 10 aktivnih članova i veze sa ostalim ekstremnim desničarima u Njemačkoj, pokušala je da formira "nacistički kraj" u Ajzenahu, a njihovi pripadnici povredili su nekoliko ljudi, dodalo je tužilaštvo.

Oni su, navodno, išli na proteste protiv antikovid reskrikcija na kojima je bilo sukoba sa policijom i kontrademonstrantima, i izazivali su i tuče sa ljevičarskim aktivistima, u nadi da će ih ozbiljno povrijediti ili ubiti.

"Od početka aprila 2021. godine, cilj tog udruženja je bio da ubije ljude iz ljevičarske ekstremisičke scene", istakli su tužioci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana