Njemačka neće povećavati obim vojne pomoći Ukrajini za 2025.

Srna
Njemačka neće povećavati obim vojne pomoći Ukrajini za 2025.

BERLIN - Prema trenutnim planovima saveznog budžeta Njemačke, Ukrajini može biti isporučena samo vojna pomoć koja je ranije odobrena, poručio je njemačkom ministarstvu odbrane ministar finansija Kristijan Lindner.

On je rekao da Njemačka mora da ograniči vojnu pomoć Ukrajini jer za sada nema raspoloživog novca za tu namjenu, prenosi dnevnik Frankfurter Algemajne Cajtung (FAC).

Prema njegovim riječima, vojna oprema i materijal koji su već odobreni biće dostavljeni Ukrajini, ali dodatni zahtjevi njemačkog Ministarstva odbrane više ne bi trebalo da se odobravaju.

Lindner je to naveo u pismu upućenom ministru odbrane Borisu Pistorijusu 5. avgusta, navodi FAC pozivajući se na dostupne dokumenate i mejlove, kao i na diskusije vođene u nekoliko odbora savezne vlade i u parlamentu.

List navodi da se očekuje da će planirana vojna podrška Ukrajini biti skoro prepolovljena sledeće godine, a da će zatim 2027. godine pasti na manje od desetine sadašnjeg iznosa.

Ubuduće, novac za Ukrajinu više neće dolaziti iz federalnog budžeta, već iz zamrznute imovine ruske centralne banke.

Saveznici Ukrajine zamrzli su oko 300 milijardi dolara nakon napada Rusije na Ukrajinu, a države G-7 su na samitu u Italiji odlučile da prihod od ovog novca iskoriste za finansiranje zajma od 50 milijardi dolara za Kijev.

Lindner očekuje da će Ukrajina ovim novcem pokriti značajan dio svojih vojnih potreba, piše FAC.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana