Njemačka diže ruke od Kijeva: Berlin ne vjeruje u ukrajinsku kontraofanzivu?

SRNA
Njemačka diže ruke od Kijeva: Berlin ne vjeruje u ukrajinsku kontraofanzivu?

Ministarstvo odbrane Njemačke smatra da Kijev neće moći da izvede kontraofanzivu u bliskoj budućnosti, a Bundesver nema više teške vojne opreme koji bi mogao da prebaci Oružanim snagama Ukrajine, piše list "Bild" pozivajući se na sopstvene izvore.

Kako se navodi, ministarstvo "ne vjeruje da će Ukrajina uskoro moći da izvede kontraofanzivu", a istovremeno, ocjenjuju izvori, "njemačka vojska više neće snabdijevati Kijevm teškom vojnom opremom".

"Prebacivanje je završeno", navodi list riječi izvora iz Ministarstva odbrane Njemačke. 

Stoga, nastavlja "Bild", Kijev više neće biti snabdijevan tenkovima "leopard 2", iako Bundesver i dalje ima gotovo 300 primjeraka ovog oklopnjaka, a isto važi i za borbena vozila pješadije i samohodne haubice.

Vrijedi podsjetiti da je njemački kancelar Olaf Šolc 11. oktobra na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vladimirom Zelenskim, najavio da će Njemačka, zajedno sa svojim partnerima, obezbjediti Ukrajini paket vojne pomoći u vrijednosti od oko 1,4 milijarde evra do kraja godine.

Prema riječima Šolca, paket će uključivati nove sisteme PVO, poput IRIS-T i "skajneks", zatim samohodne protivavionske topove "gepard", tenkove, samohodne haubice točkaše, oklopna vozila, borbene bespilotne letjelice, radare i artiljerijske granate.

Međutim, "Bild" ove riječi njemačkog kancelara o "novim milijardama pomoći Ukrajini" naziva glasinama i ističe da su u pitanju sume novca i projekti koji su "odobreni i finansirani još prošle godine".

Njemački list piše i da je Zelenski, tokom posljednjeg sastanka sa Šolcom u Berlinu, iznio dva zahtjeva - da se dozvole udari po ciljevima duboko unutar teritorije Ruske Federacije, za šta bi između ostalog bile potrebene njemačke rakete "taurus", i da se Ukrajini dobri ubrzani prijem u NATO.

Napominje se da njemački kancelar nije rekao kategorično "ne", ali ni da nije bilo ni pozitivnog odgovora, piše RT Balkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana