Njemačka delegacija boravi u posjeti Pjongjangu prvi put od pandemije

Tanjug
Foto: NK News

BERLIN- Njemačka delegacija boravi u posjeti glavnom gradu Sjeverne Koreje, Pjongjangu, prvi put od pandemije korona virusa i tokom nekoliko dana pregledaće lokaciju njemačke ambasade koja je, kao i diplomatska predstavništva drugih evropskih zemalja, bila zatvorena tokom pandemije, rekao je portparol njemačkog ministarstva spoljnih poslova.

Portparol je za Rojters rekao da delegacija ministarstva obavlja tehnički pregled ambasade, navodeći da još nije donijeta odluka o ponovnom otvaranju ambasade koja je zatvorena u martu 2020. godine.
    
Veliki broj ambasada u Pjongjangu bio je zatvoren tokom pandemije jer nisu bile u mogućnosti da rotiraju osoblje.
    
Sjeverna Koreja je nametnula neke od najstrožih mjera u svijetu protiv pandemije, uključujući gotovo potpunu zabranu putovanja i tek nedavno je počela da ublažava  ograničenja.
    
Velika Britanija, koja je zatvorila svoju ambasadu i povukla diplomatsko osoblje iz Sjeverne Koreje u maju 2020. godine takođe je tražila da pošalje svoj tim u Pjongjang, rekao je portparol Forin ofisa za Rojters.
    
Portparol je naveo da britansko ministarstvo spoljnih poslova pregovara sa Vladom Sjeverne Koreje preko njene ambasade u Londonu o tome da britanski tehničko-diplomatski tim uskoro posjeti Pjongjang.
    
Portparol je napomenuo da je Britanija pozvala Sjevernu Koreju da dozvoli i agencijama Ujedinjenih nacija i humanitarnim nevladinim organizacijama da uđu u zemlju.
    
Specijalni izaslanik Švedske za Korejsko poluostrvo Piter Semnebi rekao je Rojtersu da je bilo određenog napretka ka eventualnom povratku švedskih diplomata u Pjongjang i da se nada da će švedska ambasada biti ponovo otvorena relativno brzo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana