Niz grešaka članova posade doveo do potonuća jahte?

Srna
Foto: Agencije

MILANO - Niz neopisivih, besmislenih grešaka članova posade dovelo je do brodoloma u kojem je poginuo britanski biznismen Majk Linč i još šest osoba, rekao je danas direktor kompanije "Italijan si grup", koja je izgradila brod Đovani Kostantino.

Jahta "Bajesijan" koja je plovila pod britanskom zastavom potonula je početkom sedmice sa 12 putnika i desetočlanom posadom nekoliko minuta nakon što je zahvatila oluja kod obala sjeverne Sicilije.

"Brod je pretrpio niz neopisivih, besmislenih grešaka, nemoguće se dešavalo na tom brodu ali je potonuo zbog ulaska vode. Odatle, istražioci će voditi riječ", naglasio je Kostantino.

Jahta "Bajesijan" napravljena je 2008. godine i od tada je dva puta dorađivana. Posljednji put je to učinjeno 2020. godine.

Kostantino odbacuje mogućnost da su greške u dizajnu ili gradnji dovele do potonuća. On je podsjetio da firma besprekorno posluje proteklih 16 godina i da su bili suočeni sa mnogo jačim nevremenom nego što je bilo početkom sedmice.

Direktor "Italijan si grupe" okrivljuje posadu "Bajesijana" za "nevjerovatnu grešku" nepripremljenosti za oluju koju su meteorolozi ranije najavili.

Prema njegovim riječima, putnici su trebali biti pozvani iz kabina i okupljeni na bezbjednom dijelu broda dok se posada priprema za dolazak oluje izvlačenjem sidra, zatvaranjem vrata i svih otvora, spuštajući kobilicu radi jačanja stabilnosti.

Šest od 12 putnika poginulo je u brodolomu, a pet tijela je pronađeno unutar olupine. U toku je potraga za posljednjom osobom koja se vodi kao nestala, Linčovom kćerkom Hanom.

"Da je primijenjena ispravna procedura svi putnici bi se vratili na spavanje nakon jednog sata i narednog jutra bi nastavili put", smatra Kostantino.

U blizini "Bajesijana" bila je usidrena druga jahta koja je prošla oluju bez posljedica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana