Ništa od BRIKS-a?

Tanjug
Ništa od BRIKS-a?

ANKARA – Turska nije preduzela nikakve konkretne korake ka ispunjenju članstva u BRIKS-u, ali „taj proces je u toku“, rekao je danas portparol vladajuće Stranke pravde i razvoja Omer Čelik.

– Naš predsjednik, Redžep Tajip Erdogan, u različitim vremenima je izjavljivao da želimo biti član BRIKS-a. Naš zahtjev po ovom pitanju je jasan. Ovaj proces je u toku u tom okviru, ali nema konkretnog razvoja po tom pitanju. Ako dođe do konkretnog razvoja događaja – odluke ili procjene BRIKS-a o članstvu – podijelićemo to s vama – rekao je Čelik na konferenciji za štampu, prenosi Rojters.

Upitan tokom posjete Kini u junu da li bi Turska mogla da se pridruži BRIKS-u, ministar spoljnih poslova Hakan Fidan je rekao: „Mi bismo voljeli, naravno, zašto ne bismo“, ali nije naveo više detalja.

Rusija je tada pozdravila Fidanove komentare i rekla da će to pitanje biti na dnevnom redu sljedećeg samita BRIKS-a.

Međutim, turski ministar finansija Mehmet Šimšek je nakon toga u Londonu rekao da Turska ne želi da se odvoji od svojih „suštinskih“ zapadnih partnera, dok je ministar odbrane Turske Jašar Guler prošlog mjeseca naglasio da je Ankara ostala posvećena svojim odgovornostima kao saveznik u NATO-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana