Nikson 1994. godine predvidio sukob u Ukrajini

Srna
Nikson 1994. godine predvidio sukob u Ukrajini

NJUJORK - Bivši američki predsjednik Ričard Nikson predvidio je sukob u Ukrajini o čemu je 1994. godine pisao u pismu upućenom tadašnjem američkom predsjedniku Bilu Klintonu, piše američki dnevnik “Vol strit džurnal”.

Mjesec dana prije smrti, u aprilu 1994. godine, Nikson je napisao pismo Klintonu u kojem mu je ponudio “mudar savjet, posebno u odnosu na Rusiju”.

Sa sadržaja pisma sada je skinuta oznaka povjerljivo.

U pismu na sedam strana datiranom na 21. mart 1994. godine Nikson je iznio procjenu situacije u Rusiji i predvidio da će doći do pogoršanja odnosa između Moskve i Kijeva.

“Situacija u Ukrajini je izuzetno eksplozivna. Ako izmakne kontroli, situacija u BiH izgledaće kao baštenska zabava”, upozorio je Nikson u pismu.

Bivši američki predsjednik savjetovao je Klintona da ojača diplomatsko predstavništvo u Kijevu i ukazao na razgovor sa američkim poslovnim čovjekom koji je izjavio da ambasada nema dovoljno osoblja i da nije vođena na adekvatan način.

Nikson je savjetovao Klintona i da razvija odnose sa potencijalnim nasljednicima Borisa Jeljcina na funkciji ruskog predsjednika.

Pismo je napisano nakon Niksonovog povratka sa dvosedmičnog boravka u Rusiji i Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana