Nevrijeme širom Evrope: Pukla brana u Poljskoj (VIDEO)

Srna
Nevrijeme širom Evrope: Pukla brana u Poljskoj (VIDEO)

PRAG - Brana na jugozapadu Poljske popustila je pod naletom poplava nakon obilnih kiša, dok se Češka i dijelovi Austrije i danas suočavaju sa nevremenom koje je pogodilo centralnu i istočnu Evropu.

Lokalne vlasti u opštini Bistrzica Klodzka u Donjoj Šleziji saopštile su da je probijena brana u mjestu Mjedzigorze uprkos naporima da se voda preusmjeri i spriječi poplavni talas.

Regionalna uprava za vodoprivredu u Vroclavu opisala je situaciju kritičnom, zbog čega su evakuaisana sela u nižim krajevima.

Brana podignuta početkom 20. vijeka u dolini Klodzko na granici Poljske sa Češkom visoka je 29 metara.

Ovaj rezervoar za kontrolu poplava može da primi gotovo milion metara kubnih vode, javlja DPA.

Od petka ujutro, na jugozapadu Poljske palo je više kiše nego tokom takozvane milenijumske poplave 1997. godine, a opasan vodostaj premašen je na 47 mjernih stanica širom zemlje.

U međuvremenu, u Austriji su 42 opštine proglašene zonama katastrofe, jer vodostaji rijeka nastavljaju da rastu.

Posebno je napeta situacija na rijekama Kamp i Kremps, koje se ulivaju u Dunav.

Zamjenik guvernera Donje Austrije Stephan Pernkopf rekao je da je odbrana od poplava u regionu dizajnirana da izdrži poplave koje se statistički dešavaju jednom u 100 godina.

Međutim, s obzirom na to da se očekuje nastavak obilnih padavina, meteorolozi upozoravaju da bi situacija mogla da se pogorša.

Očekuje se da bi Dunav mogao da dostigne nivoe koji se vide jednom u 30 godina u austrijskim regionima Vajnfirtel i Mostfirtel.

U međuvremenu u Češkoj vodostaji rijeka porasli su do opasnog nivoa u više oblasti, zbog čega su poplavljene kuće i putevi u nekoliko sela i gradova.

Više od 63.000 domaćinstava širom zemlje je bez struje, saopšteno je iz češke elektrokompanije "ČEZ".

Centralna komisija za poplave Češke Republike saopštila je da je najkritičnija situacija u Moravsko-Šleskom regionu i pozvala guvernera Moravsko-Šleske oblasti da proglasi stanje opasnosti.

Bolnica u Brnu, drugom po veličini gradu u Češkoj, bila je prinuđena da se evakuiše.

Zbog palog drveća i poplavnih voda zatvoreno je desetak željezničkih pruga širom zemlje.

Češki hidrometeorološki zavod izvijestio je o 35 lokacija na kojima su prijavljene poplave, a najbrže rastući vodostaji su u planinama Jizera i Jeseniki.

Vlasti u Češkoj postavile su metalne barijere ili vreće sa pijeskom kao zaštitu od poplava, dok je voda puštena iz brana kako bi se napravilo mjesta u rezervoarima.

Mještani su upozoreni na moguću evakuaciju.

U Pragu, ali i drugim mjestima, mnogi događaji planirani ovog vikenda otkazani su zbog kiše i poplava, uključujući fudbalske mečeve prve i druge lige.

"Moramo da se pripremimo za najgori scenario", rekao je češki premijer Petr Fijala nakon sastanka kriznog štaba njegover Vlade.

Meteorolozi kažu da će sistem niskog pritiska iz sjeverne Italije donijeti mnogo padavina u većem dijelu Češke, uključujući glavni grad i pogranične oblasti sa Austrijom i Njemačkom na jugu i Poljskom na sjeveru.

Druge zemlje centralne Evrope takođe se ovog vikenda suočavaju sa ozbiljnim poplavama, uključujući Mađarsku, Slovačku i Rumuniju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana