Nariškin: Neuspio pokušaj ukrajinske kontraofanzive

Srna
Foto: Agencije

MINSK - Direktor ruske spoljne obavještajne službe Sergej Nariškin nazvao je pokušaj ukrajinske kontraofanzive 2023. godine potpunim neuspjehom.

”Pokušaji kontraofanzive su propali. Ovo kvalifikujemo kao potpuni neuspjeh. Ukrajina nije postigla nijedan uspjeh na bojnom polju. Pretrpjela je opipljive i u izvjesnoj mjeri nenadoknadive gubitke u ljudstvu i vojnoj opremi”, rekao je on na marginama 19. sastanka šefova bezbjednosno-obavještajnih službi Zajednice nezavisnih država /ZND/ u Minsku.

On je istakao da u međuvremenu “strategija ukrajinskih vlasti i kijevskog režima ostaje ista – da nastave neprijateljstva i da ne vode bilo kakve pregovore sa Rusijom”.

Nariškin je s tim u vezi naglasio da su ciljevi Rusije ostali nepromijenjeni.

“Rusija mora da eliminiše sve faktore koji ugrožavaju njenu bezbjednost. Uslov broj jedan za to je demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine i njen vanblokovski i neutralni status”, istakao je Nariškin.

On je izrazio zabrinutost zbog rastućih pokušaja zapadnih zemalja da potkopaju postojeće institucije političke moći u članicama ZND-a, uključujući podsticanje etničkog separatizma i ksenofobije.

“Posebno smo zabrinuti zbog nedavno intenziviranih pokušaja zapadnog bloka da potkopa postojeće institucije moći u ZND-u podsticanjem etničkog separatizma i ksenofobije u javnosti”, rekao je on.

On je naveo da “radikalna nacionalistička agenda ide ruku pod ruku sa prozapadnim, antiruskim i antikineskim agendama i antikineskim parolama”.

“To je neka vrsta selektivnog šovinizma”, istakao je Nariškin.

Nariškin je dodao da su anglosaksonske zemlje pod okriljem tako vatrenih nacionalističkih slogana “provele decenije kolonizujući Ukrajinu, što je dovelo do sadašnje tragedije ukrajinskog naroda i društva”.

Sastanku u Minsku prisustvuje i predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, navodi TASS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana