Neuspjeh Nove demokratije na lokalnim izborima, izgubili Atinu i Solun

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

Vladajuća partija u Grčkoj, Nova demokratija pretrpila je neuspjeh u drugom krugu izbora za regionalne guvernere i gradonačelnike, izgubivši dva najveća grada Atinu i Solun, kao i pet od šest regiona u kojima su održani izbori.

U glavnom gradu Atini politički početnik koga podržavaju socijalisti, Haris Dukas pobijedio je aktuelnog gradonačelnika Kostasa Bakojanisa sa skoro 56 odsto glasova, prenosi AP. 

Bakojanis je nećak premijera Kirjakosa Micotakisa, a njegova majka Dora Bakojanis, poslanica Nove demokratije i bivša ministarka, bila je gradonačelnica Atine od 2003. do 2007. godine.

U Solunu, socijalista Stelios Angeloudis, koji nije bio zvanični kandidat svoje stranke zbog sukoba među lokalnim partijskim funkcionerima, lako je pobijedio aktuelnog predsjednika Konstantinosa Zervasa, sa 67 prema 33 odsto.

U regionu Tesalija aktuelni guverner koga podržava Nova demokratija, Kostas Agorastos, izgubio je sa 60 prema 40 odsto od Dimitrisa Kuretasa, koga podržavaju i socijalistički PASOK i ljevičarske partije Siriza.     

Prije nego što su katastrofalne poplave u septembru pogodile taj region, Agorastos je smatran za favorita za četvrti uzastopni mandat, a današnji poraz je rezultat lošeg upravljanja krizom i njegove i centralne vlade, navodi AP.

Pored Tesalije, Nova demokratija je izgubila izbore u još četiri regiona od konzervativnih disidenata, a jedinu pobjedu ostvarila je na Peloponezu.

Nova demokratija je i dalje daleko najveća stranka u Grčkoj, dok su Siriza i PASOK po podršci daleko iza nje i bore se za prevlast na lijevom centru, ne pokazujući volju da se udruže kako bi se suprotstavili konzervativcima.

Opštih izbora u Grčkoj ne bi trebalo da bude do 2027. godine, ali će izbori za Evropski parlament 9. juna sljedeće godine biti prvi naredni test popularnosti vlade, dodaje AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana