Netanjahu: Udarili smo u glavu hobotnice

Agencije
Netanjahu: Udarili smo u glavu hobotnice

- Udarili smo u glavu hobotnice. Narodu Irana poručujem da je naša borba protiv režima tiranina koji prijeti čitavom regionu. Ko god nas povrijedi i mi ćemo njega.

Ovo je u prvom javnom obraćanju od udara izraelske vojske (IDF) na ciljeve u Teheranu i u njegovoj okolini, a u kojima je nastradalo četvoro iranskih vojnika, poručio izraelski premijer Benjamin Netanijahu. 

Predsjednik izraelske vlade se ovom prilikom zahvalio SAD na bliskoj koordinaciji i pomoći u udarima na Iran, dodavši da je napad postigao sve svoje ciljeve. Vrhovni vođa Irana ajatolah Ali Hamnei izjavio je da će iranski zvaničnici odrediti kako Izraelu najbolje da pokažu moć Irana nakon napada koji se dogodio prije nekoliko noći, prenijela je zvanična iranska agencija IRNA. 

Hamnei se juče sastao sa porodicama vojnika koji su poginuli u eksplozijama koje je izazvala IDF.

Zlo cionističkog režima ne treba ni uveličavati ni omalovažavati. Preračunali su se i oni bi trebali da razumiju snagu, volju i inicijativu iranske nacije i naše omladine - poručio je Hamnei, dodavši da iranske vlasti moraju da se oslone na moć i volju iranske nacije u odnosu prema cionističkom režimu i treba da učine ono što je najbolje za Iran.

Posljednji udari IDF na ciljeve u Iranu još jednom su otvorili pitanje da li bi sukob na Bliskom istoku mogao da se proširi regionom. Rat se minulih mjeseci iz Pojasa Gaze prelio na jug Libana, gdje se svakodnevno sukobljavaju izraelske snage sa vojnicima libanske militantne grupe Hezbolah. 

Savjet bezbjednosti UN danas će održati sjednicu na zahtjev Teherana, koji tvrdi da je Tel Aviv prekršio međunarodno pravo direktnim udarima na njega minule subote. U pismu SB UN, stalna misija Irana pri UN je poručila da "akcije Izraela predstavljaju ozbiljno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Irana i kršenje međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija".

Ambasador Izraela u UN Deni Danon ocijenio je da je zahtjev Teherana za održavanje sjednice SB UN "još jedan pokušaj Irana da naudi Izraelu, ovog puta u političkoj areni", obećavši da će se "zalagati za pravo Izraela da se brani". Danon je tvrdnje da je Izrael prekršio međunarodno pravo nazvao "smiješnim".

Iranu neće biti dozvoljeno da se i dalje krije iza svojih filijala sve dok Iran nastavlja da prijeti i pokušava da nam naudi, platiće cijenu - rekao je Danon.

Američki predsjednik Džo Bajden je izrazio nadu da su najnoviji izraelski vazdušni napadi na Iran označili kraj perioda eskalacije na Bliskom istoku.

Izgleda da nisu pogodili ništa osim vojnih ciljeva. Nadam se da je ovo kraj - rekao je šef Bijele kuće novinarima u Filadelfiji, dodavši da je bio obaviješten uoči izraelskih udara na iranske ciljeve.

Zvaničnici Bajdenove administracije rekli su ranije da SAD nisu bile direktno umiješane u napad, ali da su se blisko konsultovale sa Izraelom. Uoči napada od minulog vikenda, Bajden je "ohrabrio" izraelskog premijera da osmisli uzvratni udar na Iran koji bi odvratio buduće napade na Izrael, izjavio je visoki zvaničnik američke administracije.

Američki zvaničnici očekivali su da će Izrael uzvratiti Iranu nešto prije 5. novembra, vremenskog okvira koji će rastuću nestabilnost na Bliskom istoku gurnuti u javnost u roku od nekoliko dana nakon američkih predsjedničkih izbora. Ono što je na kraju bio veoma proračunat izraelski odgovor pokazuje da SAD i dalje mogu da utiču na akcije Izraela u regionu kada to žele - rekao je za Si-En-En geopolitički analitičar H. A. Helijer. 

- Mislim da je angažovanje SAD u tom pogledu bilo značajno, ali, to takođe pokazuje da kada SAD žele da natjeraju Izrael da modifikuje svoje ponašanje, one to mogu da urade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana